Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nimeni NU SPUNE: România dă mai mulți bani la bugetul militar al UE

Klaus Iohannis parcul carol monument

Uniunea Europeană a convenit marţi asupra unei creşteri a bugetului său de cercetare în domeniul militar, pentru prima dată după anul 2010, după ce Marea Britanie şi-a flexibilizat poziţia, semnalându-şi un posibil sprijin pentru cooperarea în materie de apărare chiar şi după ieşirea din UE, transmite Reuters.

La o zi după ce au căzut de acord asupra unui nou plan de apărare menit să facă Europa mai puţin dependentă de sprijinul SUA, statele UE au majorat finanţarea pe 2017 pentru Agenţia Europeană de Apărare (EDA) cu 1,6%, pentru ajustarea la inflaţie. Bugetul Agenţiei va fi astfel de 31 milioane de euro.

Citește și: NEBUNIE I-au filmat, din birou, când făceau SEX la geam / VIDEO

Deşi creşterea se situează mult sub cea de 6,5% cerută de Agenţie, este pentru prima dată în ultimii şase ani când Marea Britanie nu a blocat o majorare a bugetului EDA, redus în termeni reali în acest interval cu 15%, afirmă oficiali europeni, în timp ce şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a vorbit despre 'o creştere simbolică'.

Potrivit unor oficiali europeni, aceasta ar putea indica disponibilitatea Marii Britanii de a colabora îndeaproape cu blocul comunitar chiar şi după părăsirea lui, date fiind ameninţările de securitate, de la pericolul islamist la ostilitatea Rusiei, titrează agerpres.ro.

Citește și: PREMIERĂ MONDIALĂ: Lego lansează prima figurină cu dizabilități / FOTO

Conform unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Londra, majorarea menţine bugetul EDA la nivelul din 2016 în termeni reali, oficialul britanic explicând însă că 'am văzut, în sfârşit, progrese la cererile noastre de reformă şi performanţe mai bune'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.