Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nivelul de alertă teroristă a fost redus în Irlanda de Nord pentru prima dată în 12 ani

Ali Express
Irlanda de Nord

Nivelul de alertă teroristă a fost redus în Irlanda de Nord pentru prima dată în 12 ani, a anunţat marţi secretarul de stat Brandon Lewis, transmite dpa.

Decizia anunţată marţi, prin care nivelul de alertă scade de la "sever" la "substanţial", revine seriviciul MI5, serviciile britanice de securitate, independente de guvern.

Nivelul de alertă este analizat continuu, la baza deciziilor de modificare stând o întreagă serie de informaţii, potrivit Agerpres.

Este pentru prima dată când acesta este redus de la "sever", din 2010, prima dată când a fost utilizată această scală.

"Substanţial" înseamnă însă că un atac terorist rămâne probabil şi s-ar putea produce, fără o nouă avertizare.

"Este pentru prima dată din 2010 când în Irlanda de Nord este modificat nivelul de alertă, iar acest lucru arată progresul semnificativ pe care Irlanda de Nord l-a făcut şi continuă să îl facă spre o societate mai paşnică, mai prosperă şi mai sigură", a subliniat Lewis.

El a avertizat însă că nu este moment să se "lase garda". "Continuă să existe o minoritate care doreşte să facă rău", a adăugat el", îndemnând "publicul să rămână vigilent şi să raporteze poliţiei toate preocupările".

Activitatea teroristă republicană disidentă s-a menţinut la un nivel scăzut în ultimii ani în Irlanda de Nord, iar serviciile de securitate au înregistrat o serie de succese în blocarea activităţii unor organizaţii teroriste.

Şeful poliţiei nord-irlandeze, Simon Byrne, a salutat reducerea nivelului de alertă teroristă, insistând că acest lucru reflectă succesele poliţiei în ce priveşte preîntâmpinarea unor atacuri.

"Evaluarea independentă semnalează că ameninţarea a trecut de la la ", a explicat Byrne.

"Succesele pe care le-am obţinut în ultimii ani în prevenirea atacurilor, anchetarea şi urmărirea unor grupări, inclusiv Noua IRA (Armata Republicană Irlandeză) sunt ceea ce ne-au adus aici", a menţionat el.

Acesta a atenţionat totodată că "din păcate mai este un mic grup de indivizi, în sânul societăţii noastre, a căror intenţie este de a face rău şi de a readuce Irlanda de Nord în trecut". "Vom continua să-i urmărim pe aceşti indivizi şi să-i aducem în faţa justiţiei", s-a angajat Byrne.

Trei decenii de înfruntări sângeroase în Irlanda de Nord între naţionalişti republicani, majoritar catolici, şi unionişti majoritar protestanţi, precum şi armata britanică s-au încheiat în 1998 cu Acordurile de pace din Vinerea mare, după un bilanţ tragic de peste 3500 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.