Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Noaptea Albă a Filmului Românesc' este dedicată, în prima săptămână a lunii ianuarie 2024, unuia dintre cei mai apreciaţi cineaşti români

sala cinema

„Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată, în prima săptămână a lunii ianuarie 2024, unuia dintre cei mai apreciaţi cineaşti români. Operator, scenarist, producător şi regizor de film, Nicolae Mărgineanu a adunat cinci decenii petrecute în cinematografia românească. A făcut parte din generaţia anilor '70, extrem de importantă pentru tot ceea ce a însemnat filmul românesc şi a fost martor la naşterea noului val.

TVR Cultural, TVR Internaţional şi TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă la un maraton cinematografic alături câteva dintre cele mai reprezentative creaţii semnate de Nicolae Mărgineanu. „Noaptea Albă” va debuta, de la ora 21.15, cu un interviu-portret al cineastului, realizat de producătoarea Claudia Nedelcu Duca, urmat de „Un om în loden” (ora 21:41), „Priveşte înainte cu mânie” (ora 23:06), „Amfiteatre şi închisori” (ora 00:25), „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu” (ora 1:15), „Poarta Albă” (ora 2:40) şi „Cardinalul” (ora 4:20).

Regizorul Nicolae Mărgineanu s-a născut în 1938, în Cluj şi poartă numele tatălui sau, marele psiholog şi profesor la Universitatea Victor Babeş din Cluj, Nicolae Mărgineanu, închis de regimul comunist mai bine de 16 ani, în urma unuia dintre cele mai absurde procese politice.

În urma detenţiei tatălui său, Nicolae Mărgineanu a fost dat afară din liceu împreună cu sora sa. Mai târziu, s-a înscris la Facultatea de Chimie din Cluj, de unde a fost exmatriculat şi a lucrat câţiva ani ca şofer pe un şantier din Hunedoara. Regizorul Nicolae Mărgineanu a mai urmat o şcoală tehnică de metrologie şi a intrat primul la secţia de imagine film a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1969. Regizorul Nicolae Mărgineanu este căsătorit cu actriţa Maria Ploae.

Despre reîntâlnirea cu tatăl său, după 16 ani, cineastul a povestit în interviu: „Tata se mira, se minuna că suntem atât de mari, că am crescut… greu de descris în cuvinte. Nu ne mai săturam să îl privim. Nu ne mai săturam! Despre închisoare nu a vrut să vorbească în primele clipe, pe urmă, l-am rugat şi ne spunea, dar foarte puţin. La un moment dat a fost un mic incident care ne-a stupefiat pe toţi - mama, la bucătărie a aruncat nişte firimituri la gunoi, fără să îşi dea seama şi tata a avut o izbucnire de furie, singura de altfel: “Cum poţi să faci aşa ceva? Firimiturile astea… cineva ar fi fericit să le aibă!”. Doar aşa răzbătea ceva din suferinţa lor. Au fost multe cazuri de foşti deţinuţi care, după ce au ieşit din închisoare, nu se ridicau de la masă până nu mâncau toate firimiturile rămase pe masă. Nu puteau fi convinşi să renunţe la acest obicei, atât de mult le-a lipsit hrana şi atât de umiliţi au fost neavând aceste condiţii minime de trai”.

Marcat de destinul tragic al tatălui său şi de trauma trăită în copilărie şi adolescenţă, regizorul Nicolae Mărgineanu a realizat filme despre detenţia politică, despre nedreptăţile, suferinţa şi rănile celor care au plătit cu libertatea pentru curajul lor.

„Am fost un martor al acestor vremuri. Am avut şansa să cunosc foarte bine această lume. După '89, am stat de vorbă cu mulţi deţinuţi politici şi cu oameni care au trecut prin aceste întâmplări, încât era o datorie de onoare să fac astfel de filme, pentru că ştiam foarte bine despre ceea ce fac. Faptul că la „Undeva în est”, finalul într-adevăr este tragic, e aşa pentru că aşa a fost cu colectivizarea agriculturii. Nu a fost nimic exagerat. În filme ca „Binecuvântată fii, închisoare”, „Poarta Albă” sau „Cardinalul” finalul e luminos. E o Românie care a trecut prin aceste experienţe tragice, dar care a ieşit totuşi din ele şi sper şi cred că a învăţat ceva din toate aceste întâmplări”, spune regizorul Nicolae Mărgineanu.

Producţiile difuzate la „Noaptea Albă a Filmului Românesc”:

Ora 21:41 „Un om în loden” (1979)
Film poliţist thriller din 1979, „Un om în loden” este debutul regizoral al lui Nicolae Mărgineanu şi adaptare a romanului „Moartea vine pe bandă de magnetofon”, semnat de Haralamb Zincă. Dan Stamatiad (Victor Rebengiuc) este un inginer singur, angajat al unui Institut de Geologie şi deţinător al unor date secrete privind zăcăminte importante. Acesta începe să primească telefoane şi scrisori de ameninţare cu moartea, de asemenea în unele nopţi are impresia că aude râsul sarcastic al unui bărbat care i se pare cunoscut.
Distribuţie: Victor Rebengiuc, Ovidiu Iuliu Moldovan, Constantin Diplan, George Constantin, Mircea Albulescu.

Ora 23:06 „Priveşte înainte cu mânie” (1993)
Ne aflăm în România de după decembrie 1989... Într-un şantier naval de pe malul Dunării, în “perioada de tranziţie”, care debusolează şi răstoarnă scara valorilor, Fane, un muncitor apreciat, fost dizident care, pe vremea lui Ceauşescu, a plătit cu ani de puşcărie pentru nemultumirea manifestată, ajunge somer tocmai din pricina celor demascaţi de momentul de sinceritate al “revoluţiei”. Elanul lui sindicalist se transformă într-o armă impotriva sa şi a familiei sale, iar solidaritatea muncitorilor se manifestă în funcţie de avantajele sau presiunile de ordin individual.
Distribuţie: Remus Mărgineanu, Luminiţa Gheorghiu, Ion Haiduc.

Ora 0:25 „Amfiteatre şi închisori” (Documentar, 2010)
Un psiholog în temniţele comuniste
Documentarul este un tribut adus psihologului de renume mondial Nicolae Mărgineanu. Drumul lui Nicolae Mărgineanu a început în anul 1905 în satul Obreja şi s-a sfârsit în 1980 la Cluj. Nicolae Margineanu a studiat la cele mai importante universităţi din Europa şi din Statele Unite. A făcut stagii de specializare la Leipzig, Berlin, Hamburg, Paris, Londra, a fost bursier Rockfeller la Harvard, Yale, Columbia, Chicago şi Duke. A publicat douăsprezece carţi de psihologie şi este recunoscut ca unul dintre cele mai importante nume ale psihologiei româneşti. Arestat în 1948, în urma unui simulacru de proces, a fost condamnat la 25 de ani de munca grea, trecând prin infernul puşcăriilor Malmaison, Jilava, Piteşti, Aiud şi Gherla.
Voce comentariu: Maria Ploae.

Ora 01:15 „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu” (Documentar, 2011)
Numit „Sfântul” de către colegii săi de la Academia Teologică din Sibiu, căutat şi urmat de mii de credincioşi dornici să se împărtăşească din izvorul spiritualităţii sale, sensibil pictor de biserici, ca şi al unei fresce din Atheneul Român, om de cultură şi filosof al ştiinţelor şi religiei, preotul Arsenie Boca era neclintit în credinţa că Dumnezeu se află la cârma lumii. O personalitate unică, ce atrăgea ca un magnet oameni din toate categoriile sociale, dar şi permanenta suspiciune a autorităţilor.
Voce comentariu: Maria Ploae.

Ora 2:40 „Poarta Albă” (2014)
Filmul este inspirat din cartea „Vărul Alexandru”, de Adrian Oprescu şi deschide uşile gulagului românesc, lagărul de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din România anilor 1950. Adrian şi Ninel se numără printre deţinuţii înghesuiţi în vagoanele de marfă care tocmai au sosit într-unul din lagărele de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În lagăr, periplul lor este dramatic. Printre cei condamnaţi alături de ei se găsesc profesori, avocaţi, poeţi, filozofi, ţărani, artişti, oameni de ştiinţă. „Poarta Albă” a primit cinci nominalizări la Premiile Gopo 2015.
Distribuţie: Cristian Bota, Sergiu Bucur, Mădălina Craiu.

Ora 4:20 „Cardinalul” (2019)
Cardinalul prezintă o parte din viaţa episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire şi pe urmă perioada încercării convertirii forţate în penitenciarul Sighet. Cu acurateţea unui documentar, filmul „Cardinalul” povesteşte viaţa şi suferinţele unui preot care s-a distins prin verticalitate morală, apărându-şi ţara, credinţa şi valorile: orator în faţa mulţimilor de la Alba-Iulia în ziua Marii Uniri, apoi în faţa politicienilor români, şi în cele din urmă aruncat în temniţele comuniste.
Distribuţie: Cristian Iacob, Maria Ploae, Radu Botar, Bogdan Nechifor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.