Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noaptea minții: submarin nuclear britanic 'reparat cu lipici'; anchetă demarată de Marina Regală Britanică

tass.ru
submarin rusesc

Marina Regală britanică a ordonat o investigație urgentă pe fondul unor afirmații potrivit cărora muncitorii de pe un submarin nuclear, marca Trident, au reparat cu „lipici” șuruburile rupte din camera reactorului navei, transmite publicația britanică The Guardian.

Reparațiile defectuoase la țevile de răcire de la bordul submarinului HMS Vanguard au fost descoperite după ce unul dintre șuruburi a căzut în timpul unei inspecții, relatează The Sun. Capetele șuruburilor s-au desprins inițial din cauza strângerii excesive. Dar, în loc să înlocuiască capetele deteriorate, personalul de la contractorul de apărare Babcock a implementat o soluție rapidă și i-a lipit la loc. Inginerii au raportat că a fost o eroare de procedură după ce a fost descoperită problema, dar nu au menționat natura defectuoasă a reparației.

O sursă din marină a declarat pentru The Guardian: "Este o rușine. Nu poți face economii în domeniul nuclear. Standardele sunt standarde. Standardele nucleare nu sunt niciodată compromise".

Șuruburile lipite țineau izolația la locul ei pe țevile de răcire din reactorul nuclear și au fost găsite chiar în momentul în care muncitorii erau gata să pornească pentru prima dată reactorul la putere maximă, a relatat ziarul.

Anchetatorii vor cerceta registrele de reparații pentru a afla când au avut loc lucrările defecte și cine a fost responsabil în cele din urmă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Marea Britanie a declarat că un șurub "defect" a fost găsit pe HMS Vanguard când se afla în doc uscat și că acesta a fost "raportat și reparat cu promptitudine".

Purtătorul de cuvânt a declarat că secretarul apărării, Ben Wallace, s-a întâlnit cu directorul executiv al Babcock, David Lockwood, "pentru a cere asigurări cu privire la lucrările viitoare".

Babcock este al doilea cel mai mare contractor al Ministerului Apărării și are contracte de miliarde de lire sterline pentru întreținerea flotelor de submarine Astute și Vanguard ale marinei.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat: "Orice problemă legată de calitate este o mare dezamăgire, dar propriile noastre procese de inspecție robuste au descoperit problema. Nu a existat niciun impact operațional sau de siguranță în urma lucrărilor".

În decembrie anul trecut, The Guardian a relatat despre temerile legate de siguranță, deoarece submarinele fuseseră desfășurate pe mare pentru perioade record de cinci luni fiecare.

Rob Forsyth, care a ajutat la comanda submarinelor nucleare Polaris în anii 1970, a declarat că perioadele lungi de patrulare ar putea duce la "plictiseală, mulțumire și o scădere inevitabilă a standardelor".

HMS Vanguard este unul dintre cele patru submarine nucleare care fac parte din sistemul de descurajare continuă pe mare al Regatului Unit. Navele sunt mereu în patrulare și sunt pregătite să lovească în cazul improbabil în care Marea Britanie ar fi lovită de un atac nuclear.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: "Ca parte a unei inspecții planificate, a fost descoperit un defect de la lucrările efectuate în trecut, când HMS Vanguard se afla în doc uscat. Acesta a fost raportat și reparat cu promptitudine".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.