Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi ACUZAȚII la adresa tehnocraților: Ultima 'BOMBĂ' lăsată în urmă de Guvernul Cioloș

gelu diaconu sef anaf

Fostul președinte al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, acuză pe blogul personal fosta guvernare că a omis să asigure pentru începutul acestui an servicii de mentenanță, hârtie și consumabile la Unitatea de Imprimare Rapidă a Fiscului (UIR) care editează notificări (somații, popriri bancare, decizii de calcul accesorii, decizii de impunere/regularizare anuală) către contribuabili, de regulă cei care nu se conformează voluntar, ceea ce va afecta încasările la buget în primul trimestru al acestui an.

Zi cu emoții pentru Alina Bica: Azi află dacă va primi a DOUA condamnare cu executare

Am atentionat în nenumarate randuri ca incasarile ANAF se prabusesc luna de luna. In final, au adus la buget cu 10 miliarde lei mai putin decat ce era estimat!!!

Am atras atentia că asa zisii tehnocrati, de fapt simplii executanti ai CE, FMI si ai marilor firme private , distrug una dintre cele mai importante institutii ale statului roman prin managementul dezastruos.

Ultima „bomba” lasata in urma de doamna Anca Dragu si Guvernul Ciolos: inchiderea Unitatii de Imprimare Rapida (UIR) din 24 decembrie 2016!

Nu au asigurat achizitia de servicii de mentenata/hartie/consumabile!!!

Veniturile colectate de ANAF (peste 80% din totalul veniturilor bugetare), cel putin pentru trimestrul 1, vor fi departe de asteptari.

Ma îngrijorează profund acest val demolator abătut asupra ANAF, care nu a încetat odată cu plecarea tehnocraților la coșul de gunoi al istoriei. Dar daca nu veti opri, voi, opinia publica acest val demolator, peste un an-doi va fi mult prea tarziu. Pentru Romania si pentru fiecare cetatean al ei!

Reacția SURPRIZĂ a lui Liviu Dragnea după decizia CCR

Despre gaura pe care o vor lasa in bugetul tarii tehnocratii am tras repetate semnale de alarma in cursul anului trecut, imediat dupa ce am fost “transformat” in penal, in februarie, de catre cei doi-trei angajati incompetenti ai DNA (dar despre acest subiect voi reveni asa cum am promis dupa decizia definitiva din camera preliminara ICCJ!). Prin luna august estimam ca aceasta gaura se va cifra la cca 10 md de lei (vezi si http://www.sroscas.ro/site/2017/01/10/gauroiul-penal/#more-101867, cu mentiunea ca aceasta gaura in PIB este de cca 1,5% si nu de 5% cum apreciaza autorul).

Evolutia incasarilor, atat in ceea ce priveste veniturile de natura fiscala cat si a celorlate venituri bugetare arata si unui diletant drumul catre care se indrepta guvernarea tehnocrata. Care a fost reactia conducerii MFP la semnalele de alarma trase de mine? Au secretizat accesul la datele colectarii in speranta ca nu vor deveni imediat publice si vor castiga timp in vederea cosmetizarii acestora in prezentarea de catre MFP a executiei bugetare. Demers sortit esecului pentru ca aceste date sunt, asa cum stim cu totii, publice si, cu orice risc, au continuat a-mi fi transmise de catre salariatii ANAF siderati si ei de incompetenta noului management MFP/ANAF!

Pentru ca o analiza pe categorii de impozite probabil ca o voi face dupa publicarea datelor privind intreaga executie bugetara, astazi o sa va exemplific concret cu o mostra de ingrozitoare iresponsabilitate tehnocrata. Va asigur ca zilnic am fost asaltat cu sesizari de la profesionistii din ANAF despre “initiativele” nastrusnice ale conducerii MFP/ANAF. Dar aceasta le intrece pe toate si va avea drept consecinta compromiterea cu min 5% a incasarilor pe lunile februarie si martie, cel putin!

Asadar, in cadrul ANAF functioneaza o entitate complet automatizata/informatizata numita Unitatea de Imprimare Rapida (UIR). Aceasta editeaza notificari catre contribuabili, de regula catre cei care nu se conformeaza voluntar (somatii, popriri bancare, decizii de calcul accesorii, decizii de impunere/regularizare anuala, notificari obligatii restante, etc.). Se transmit lunar notificari la peste 1, 2 milioane de contribuabili. Este un proces complet neutru, obiectiv, integral automatizat. Luna de luna, consecinta acestor notificari, care in cele mai multe situatii inseamna initierea procedurii de executare silita, o reprezinta incasarea unor debite care au ca pondere cca. 5-10% din totalul incasarilor lunare ale ANAF (diferenta de 90-95% provine din conformarea voluntara).

Ei bine, de pe 24 dec. anul trecut aceasta unitate s-a inchis. De ce? Simplu. Din motive de crasa incompetenta tehnocrata. Sau o fi si rea intentie la mijloc? Nu au asigurat achizitia de servicii de mentenata/hartie/consumabile!!! De necrezut! Premiera istorica in ANAF!

In situatia in care, dupa deschiderea creditelor bugetare, se va relua procesul de achizitie acesta va dura cel putin 60 de zile. Ne intalnim in trimestrul doi cu aceeasi situatie de blocaj. Inadmisibil! Intre timp fiecare unitate de administrare fiscala va asigura derularea manuala a acestui proces. Imposibil! De ce? Va enumar cateva din motive:

reorganizarea ANAF din 2013 a redimensionat activitatea de colectare si executare silita a unitatilor fiscale tinand cont de tiparirea centralizata a actelor administrativ fiscale , fapt ce face imposibila realizarea acestei activitati, in termenele prevazute de lege, de catre personalul ramas in structurile de administrare fiscala;

intarizierea comunicarii actelor administrativ fiscale catre contribuabili cu efect imediat in intarzierea colectarii veniturilor bugetare;

intarzierea actualizarii sau chiar neactualizarea bazelor de date locale cu informatiile despre comunicarea sau returul notificarilor predate la posta, urmare a operatiunilor manuale greoaie de actualizare. In cazul actualizarii cu intarziere / neactualizarii informatiilor privind comunicarea somatiilor, aceasta poate duce la prelungirea nejustificata a termenului de la care se poate incepe executarea silita;

unitatile fiscale teritoriale nu au alocat fonduri pentru achizitionarea de hartie A4, plicuri cu confirmare de primire, tonere pentru imprimante, servicii postale dimensionate la volumul de notificari care au fost, pana acum, procesate masiv prin Unitatea de Imprimare Rapida (iar finalizarea unor proceduri legale de achizitie pentru aceste bunuri si servicii dureza intre 30 si 60 de zile!);

Prin suspendarea temporara a activitatii UIR sunt si alte consecinte deosebit de grave in afara impactului negativ nemijlocit asupra colectarii:

-arhiva electronica va fi lipsita de documentele transmise direct de catre unitatile de administrare fiscala;

-de la infiintare pana in prezent, in cadrul UIR, s-a realizat o baza de date centrala de documente fiscale tiparite si de confirmari de primire si plicuri retur aferente, cu efect direct in scaderea costurilor de tiparire prin eliminarea exemplarului 2 si arhivarea electronica a tututor actelor de executare silita si de administrare;

-costul fiecarei trimiteri postale va creste de la 3,50 lei cat este in prezent la peste 5 lei;

– eliminarea accesul usor al inspectorilor fiscali la imaginea scanata a acestor docuemente precum si a posibilitatii de refacere facila a tuturor actelor administrativ fiscale;

– suspendarea transmiterii popririlor bancare/ridicarilor de popriri centralizat, in loturi (colete) unice care contin toate popririle bancare, emise zilnc de catre toate unitatile fiscale teritoriale catre o banca comerciala;

– suspendarea transmiterii fisierului electronic aferent acestor colete si implicit suspendarea preluarii imediate, lotizat si integral de catre bancile comerciale (prin functii informatice specifice) a informatiilor privind popririle / ridicarile de popriri cu efect nemijlocit in scaderea ratei de valorificare a acestora din sumele aflate in conturile poprite;

– nerespectarea conditiilor contractuale privind prestarea de servicii postale de catre oficiul postal al CN Posta Romana aflat in incinta UIR precum si concedierea de catre CN Posta Romana a personalui angajat, dedicat acestei activitati ( 30 de persoane) ca urmare a suspendarii temporare a activitatii.

Semne bune anul nou NU are! Stiu ca aceste detalii tehnice plictisesc. Vreau insa sa va sensibilizez cu date cat mai exacte asupra unui subiect care va impacta viata fiecarui roman: dezastrul din ANAF/MFP.

Veniturile colectate de ANAF (peste 80% din totalul veniturilor bugetare), cel putin pentru trimestrul 1, vor fi departe de asteptari. Ma abtin sa fac si alte previziuni…mai exacte. Ma ingrijoreaza profund acest val demolator abatut asupra ANAF, care nu a incetat odata cu plecarea tehnocratilor la cosul de gunoi al istoriei.

Nu am nici o miza in acest demers al meu, pentru ca, reafirm si cu acest prilej, ANAF este un capitol inchis pentru activitatea mea profesionala de viitor. Dar daca nu veti opri, voi, opinia publica acest val demolator, peste un an-doi va fi mult prea tarziu. Pentru Romania si pentru fiecare cetatean al ei!”, scrie Gelu Diaconu pe blogul personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.