Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi categorii de persoane ar putea ieși la pensie mult mai devreme decât se anticipase

pensionari (1)

Posibil sa fi auzit zilele acestea cateva aspecte referitoare la "ce inseamna nevazator in legislatia referitoare la pensii".

In mod concret, discutam despre solicitarea efectuata de catre Avocatul Poporului, ca intelesul termenului de "nevazator" sa fie stabilit clar, atunci cand se utilizeaza in legislatia din domeniul pensiilor.

Conform unui comunicat de presa emis de Avocatul Poporului, se arata faptul ca la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost deja promovat un Recurs in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, repectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Conform opiniei Avocatului Poporului, dispozitiile mai sus mentionate trebuie sa se aplice si persoanelor cu grad de handicap accentuat, nu doar celor cu grad de handicap vizual grav.

Asadar, ambele categorii de persoane vor beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii.

Textele mai sus mentionate au fost aplicate diferit la casele teritoriale de pensii si la nivelul instantelor judecatoresti. In anumite cazuri, au fost stabilite debite de 50.000 - 65.000 de lei.

Concret, problema pleaca de la modul in care interpretam termenul de "nevazator".

O parte din instantele de judecata tin cont de faptul ca "nevazator" este doar persoana cu grad de handicap grav. Cei cu handicap vizual mediu sau accentuat nu intra la aceasta categorie, de nevazatori.

Alte instante au decis diferit, considerand ca prevederile art. 59 din Lege 263 din 2010 si art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19 din 2000 se aplica si celor cu handicap vizual grav, dar si celor cu handicap vizual accentuat.

Conform Avocatului Poporului, in lege nu se distinge cu privire la nivelul gradului de handicap. Se precizeaza doar faptul ca discutam despre handicap vizual. Asadar, ambele categorii de persoane ar trebui sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii.

sursa: legislatiamuncii.manager.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.