Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi consultări în Italia în vederea formării unui guvern

StudentVille
italia alegeri

Preşedintele italian Sergio Mattarella l-a însărcinat luni pe preşedintele Camerei Deputaţilor Roberto Fico să verifice, pe eşicherul politic stâng, posibilitatea formării unui guvern, în urma eşecului negocierilor cu dreapta, relatează AFP. Mattarella i-a dat termen până joi lui Fico să poarte aceste consultări, care includ de această dată doar Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem, din care face parte Fico) devenită prima forţă politică în Italia, cu 31% din voturile exprimate în alegerile legislative, şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga), care a fost zdrobit în alegeri (18%).

Un precedent tur de consultări, săptămâna trecută, efectuat de preşedinta Senatului şi care viza M5S şi partidele din coaliţia dreapta/extrema dreaptă, ce a obţinut victoria în alegeri cu 37% din voturile exprimate, a eşuat.

Aceste negocieri au eşuat în contextul în care Luigi Di Maio, în vârstă de 31 de ani, liderul M5S, şi Matteo Salvini, în vârstă de 45 de ani, şiderul Ligii (extrema dreaptă) şi al coaliţiei, au revendicat fiecare întâietatea taberei sale.

Consultările lui Fico se anunţă la fel de aprinse, întrucât partidul său, M5S, s-a arătat extrem de critic faţă de PD, care refuză să servească acum drept ”cârjă” M5S pentru a-i permite să ajungă la putere.

De asemenea, Di Maio a păstrat un contact strâns cu Salvini, iar PD i-a impus mereu drept condiţie, cu scopul doar de a sta de vorbă cu M5S, să rupă relaţiile cu Liga, care se află la antipozii valorilor stângii.

”Voi trece la treabă imediat, iar în opinia mea punctul principal este să pornim de la subiecte din program care sunt în interesul ţării”, a promis Fico, anunţă news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.