Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi descoperiri arheologice spectaculoase la Pompei. Fresce foarte valoroase au văzut lumina zilei pentru prima dată după erupția Vezuviului

X
Pompei

Splendide fresce care înfăţişează, printre altele, o scenă mitologică impresionantă au fost descoperite la Pompei, au anunţat vineri responsabilii sitului arheologic de lângă Napoli, în sudul Italiei, scrie Le Figaro citat de news.ro

Lucrările de restaurare şi săpăturile au dus la "descoperirea acestor fresce valoroase" în interiorul şi în jurul Casei Leda, una dintre reşedinţele oraşului antic Pompei, care a fost distrus şi îngropat sub cenuşă în anul 79 d.Hr. de erupţia Muntelui Vezuviu.

Cea mai frapantă este, fără îndoială, scena mitologică care îi înfăţişează pe Phrixos şi pe sora sa geamănă Hellé fugind de mama lor vitregă Ino pe berbecul cu Lâna de Aur. Phrixos, cocoţat pe berbecul cabrat, priveşte neputincios cum nefericita sa soră Hellé cade în apele peste care călăresc.

content-image

Potrivit directorului de la Pompei, Gabriel Zuchtriegel, această "frescă ce prezintă doi fugari pe mare din Grecia antică" arată ca un tablou cu rama sa pe un perete predominant galben-auriu, împodobit cu decoraţiuni delicate.

content-image

content-image

content-image

Printre alte fresce descoperite se află naturi moarte şi portrete de femei, în special în medalioane.

Excavaţiile în curs de desfăşurare la Casa Leda au ca scop reconstituirea completă a planului său şi colectarea de informaţii suficiente pentru a determina camerele principale ale altor două locuinţe situate la nord şi la sud de aceasta.

În prezent, frescele sunt curăţate pentru a elimina cenuşa vulcanică şi pentru a le consolida înainte de a trece la faza de restaurare. Cenuşa vulcanică aruncată de Vezuviu în urmă cu 2.000 de ani s-a depus pe majoritatea locuinţelor din Pompei, permiţându-le să fie aproape complet conservate, împreună cu multe dintre trupurile celor 3.000 de persoane care au murit în dezastru.

Aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO, Pompei este a doua cea mai vizitată atracţie turistică din Italia, după Colosseum din Roma, şi se întinde pe o suprafaţă totală de aproximativ 22 de hectare, din care o treime este încă îngropată sub cenuşă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.