Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi detalii despre atacul de la Moscova: Putin ar fi ignorat informațiile care indicau că teroriştii pregătesc un atentat

Crocus City Hall atac moscova

Krystyna Kurczab-Redlich, jurnalistă poloneză cu o vastă experienţă în Rusia, susţine că dictatorul Vladimir Putin cunoștea și ignora informațiile care indicau că Statul Islamic planifică un atac terorist lângă Moscova, notează Rador Radio România.

Astfel, a notat jurnalista, Putin insistă acum că SUA și Ucraina se află în spatele atacului. Într-un interviu pentru agenţia poloneză PAP, Krystyna Kurczab-Redlich a subliniat că un semn al ipocriziei liderului rus este faptul că, pe 7 martie 2024, Ambasada SUA în Rusia a avertizat cu privire la existenţa unor planuri ale "extremiştilor" de a ataca la Moscova, inclusiv la concerte.

"Putin a ignorat avertismentul şi, la o întâlnire a FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, n.r.), a spus că este vorba despre provocare și șantaj" - a afirmat jurnalista. Krystyna Kurczab-Redlich a amintit că, pe 7 martie 2024, în regiunea rusă Kaluga, FSB a lichidat reprezentanți ai celulei Statului Islamic care a comis atacul terorist de vinerea trecută.

"În acel moment, fundamentaliștii pregăteau un atac asupra unei sinagogi din Moscova" - a explicat jurnalista, menţionând că șeful FSB, Aleksandr Bortnikov, îl informase deja pe Putin că "celulele afgane ale Statului Islamic se întăresc, au deja 6.500 de membri care ar putea fi periculoși pentru Rusia". "Putin știe acest lucru și îl acceptă. Atunci când a avut loc atacul din 22 martie, Putin a respins complet această informație și, împreună cu toată propaganda rusă, a insistat că SUA și Ucraina sunt în spatele atacului" - a remarcat Krystyna Kurczab-Redlich.

Amintim că, pe 22 martie 2024, un grup de teroriști a atacat "Crocus City Hall", o sală de concerte situată în Krasnogorsk, lângă Moscova. În timpul atacului, teroriştii au deschis focul asupra spectatorilor şi au declanşat un incendiu. Potrivit rapoartelor oficiale ale autorităților ruse, cel puțin 139 de persoane au murit și peste 180 au fost rănite. Gruparea care a revendicat atacul este ISIS-K, afiliată Statului Islamic din Khorasan (aripa afgană a ISIS). Autorităţile ruse au anunțat arestarea a patru autori ai atacului, cetățeni ai Tadjikistanului, precum și a mai multor presupuși complici ai acestora. Instanța de la Moscova a decis ca aceste persoane să rămână în arest preventiv pe 22 mai, înainte de proces.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.