Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi detalii despre Lovitura de stat dejucată din Germania/ Un guvern alternativ era gata să fie instalat, iar legăturile cu Rusia reluate rapid

RNZ News
Heinrich XIII

Germania a reținut miercuri 25 de membri și susținători ai unui grup de extremă dreaptă despre care procuratura a spus că pregătește o lovitură de stat pentru a instala ca lider național un  prinț care a căutat sprijin din partea Rusiei, relatează Reuters.

Procurorii au spus că grupul a fost inspirat de teoriile conspirației de stat profunde ale Reichsbuerger și QAnon din Germania, ai căror avocați s-au numărat printre cei arestați după asaltul asupra Capitoliului SUA, în ianuarie 2021.

Membrii Reichsbuerger (Cetățenii Reichului) nu recunosc Germania modernă ca stat legitim. Unii dintre ei sunt devotați imperiului german sub monarhie, în timp ce unii sunt adepți ai ideilor naziste, iar alții cred că Germania este sub ocupație militară.

Agenția internă de informații din Germania atribuie mișcării Reichsbuerger (Cetățeni ai Reich-ului) aproximativ 21.000 de oameni, aproximativ 5% dintre ei fiind văzuți ca extremiști de extremă dreapta.

Grupul a procurat echipament, a încercat să recruteze noi membri și a ținut lecții de tragere cu arma, au adăugat procurorii. Accentul eforturilor de recrutare a fost în primul rând pe membri ai armatei și ofițerilor de poliție, au spus aceștia.

Ei au simulat structura guvernului și au creat un „consiliu” care se întrunea regulat din noiembrie 2022 și a cărui așa zisă administrație avea diferite departamente, cum ar fi afaceri externe și sănătate, au spus procurorii.

Complotul ar fi vizat un atac asupra camerei inferioare a parlamentului Bundestag-ului din Berlin cu un mic grup armat, urmând ca un fost membru al unei familii regale germane, identificat drept Heinrich XIII, să devină lider într-un viitor stat.

Un alt suspect, Ruediger, avea drept scop înființarea unei noi armate germane.

Heinrich ar fi contactat reprezentanți din Rusia pe care grupul i-a considerat ca fiind contactul central pentru stabilirea noii sale ordini. Dar nu există nicio dovadă că reprezentanții ruși au reacționat pozitiv la cerere.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că agențiile de securitate analizează îndeaproape orice posibil contact cu Rusia.

Kremlinul a spus că nu poate fi vorba despre vreo implicare a Rusiei într-un presupus complot de extremă dreaptă de a răsturna statul german, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că „pare a fi o problemă internă germană”.

Prințul Heinrich, reținut de procurori, provine din Casa regală Reuss, care se distanțase anterior de el, numindu-l un om confuz care urmărea teorii ale conspirației. De altfel, în Germania nu există prinți și prințese, monarhia fiind abolită acum un secol.

Guvernul german va răspunde cu întreaga forță a legii, a declarat ministrul de interne Nancy Faeser.

„Investigațiile oferă o privire asupra abisului unei amenințări teroriste din mediul Reichsbuerger”, a spus Faeser, adăugând că statul constituțional a știut să se apere de „dușmanii democrației”.

Faeser a spus că va prezenta în următoarele câteva zile un proiect de lege care va facilita înlăturarea angajaților din serviciul public care sunt considerați inamici ai constituției.

Printre cei investigați s-a numărat și un soldat activ și mai mulți rezerviști, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al serviciului militar de informații. Soldatul este membru al forței de elită KSK a Bundeswehr, care a fost revizuită în ultimii ani din cauza mai multor incidente de extremă dreapta.

Printre cei reținuți s-a numărat și un fost deputat parlamentar de la extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), potrivit procurorilor germani.

Într-o declarație, AfD a condamnat eforturile grupului de extremă dreaptă și și-a exprimat încrederea în capacitatea autorităților de a clarifica situația rapid și complet.

Procurorii au spus că raidurile au fost efectuate de peste 3.000 de oficiali de poliție și forțe de securitate din 11 state federale germane. Suspecții au fost arestați și în Austria și Italia.

Opt sunt deja în arest preventiv, suspecții urmând să se prezinte în fața unui judecător miercuri și joi pentru a stabili următorii pași judiciari.

Poliția italiană a declarat că a arestat un fost ofițer al armatei germane în vârstă de 64 de ani în orașul Perugia în legătură cu acest caz și că au început procedurile de extrădare a suspectului.

Serviciul de informații militare a declarat că a colaborat cu procurorii la ancheta lor și că a împărtășit informații cu serviciul național de informații și anchetatorii criminali federali în perioada premergătoare raidurilor de miercuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.