Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi detalii despre primul român condamnat pentru terorism

ciocanel judecator

Primul condamnat pentru terorism din România, Florin Ioan Schneider (Lesch la data procesului din 2007), care-şi ispăşeşte pedeapsa de 12 ani în Penitenciarul Arad, va rămâne în detenţie, după ce Tribunalul Timiş i-a respins, miercuri, cererea de liberare condiţionată.

''Tribunalul Timiş admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara. Desfiinţează hotărârea Judecătoriei. Rejudecând, respinge propunerea de liberare condiţionată a condamnatului, formulată de comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepsei. A fost stabilit termen de rediscutare pe 25 ianuarie 2017'', a declarat miercuri, pentru Agerpres, Ovidiu Călin Roman, purtător de cuvânt al Tribunalului Timiş.

Citește și: Moise Guran e acuzat de PLAGIAT: Ce ar fi făcut fostul jurnalist

În iunie 2006, Lesch a fost prins de ofiţerii SRI şi de procurorii DIICOT Timişoara, la ieşirea din Buziaş, în timp ce se îndrepta spre Timişoara cu o maşină-capcană. În locul banchetei din spate, acesta avea amplasate două butelii de aragaz încărcate şi conectate la un dispozitiv artizanal care ar fi urmat să fie detonat cu ajutorul unui telefon celular, în complexul studenţesc din Timişoara.

În noiembrie 2007, Florin Lesch a fost condamnat de Curtea de Apel Timişoara pentru acte de terorism, tentativă de omor şi conducerea fără permis a unui autoturism pe drumurile publice.

Citește și: INCREDIBIL Sevil Shhaideh a fost propusă premier al României

Martorul sub acoperire, audiat în 2006 de magistraţii Curţii de Apel Timişoara, a declarat că inculpatul i-a mărturisit că a reuşit să pătrundă cu arme pe Aeroportul Internaţional ''Traian Vuia'' Timişoara, fără a fi depistat.

Potrivit acestuia, Lesch i-a mărturisit că ''va face poze cu obiectivele aglomerate din Timişoara, de genul aeroport, Complexul Studenţesc sau Centrul Bancar BRD, care sunt foarte aglomerate şi unde numărul victimelor urma să depăşească câteva sute". Aceste poze urmau să fie trimise fraţilor musulmani, care aveau să decidă locul în care să fie amplasată bomba, a mai precizat martorul la vremea respectiv[.

Citește și: TOTUL despre ridicarea mașinilor parcate neregulamentar – De cand incepe, ce spune Politia, ce spun primarii, cine le ridica

Martorul, Al Fatah, îl informa pe agentul SRI care l-a ''infiltrat'' în reţeaua lui Lesch despre acţiunile şi intenţiile acestuia.

În ziua "Z", Al Fatah şi Lesch au pornit din Lugoj spre Timişoara cu două maşini separate, iar la ieşirea din Buziaş, lângă un pod, s-au oprit pentru ca cel din urmă să monteze buteliile şi dispozitivul în maşină. Robinetul buteliilor pline cu gaz din maşina veche, cumpărată de Lesch, urma să fie deschis în Complexul Studenţesc, uşile maşinii închise, iar cei doi trebuia să se îndepărteze la 500-1.000 de metri de maşină, de unde se declanşa dispozitivul exploziv prin apelarea telefonului mobil conectat la acesta.

Citește și: Muntele ATHOS: Avertisment dur legat de profeţiile despre Apocalipsă

În acel moment au intervenit însă organele de urmărire penală, ofiţerii SRI şi procurori DIICOT, iar Lesch a fost arestat, sub acuzaţia de terorism.

Magistratul Anca Nacu, care a judecat cauza la Curte, declara atunci pentru AGERPRES că ''inexistenţa practicii judiciare în materie a îngreunat transpunerea de fapt pe dispoziţiile legale în acest dosar, la care s-a adăugat sărăcia de literatură juridică de specialitate pentru caz''. Cu toate acestea, Nacu susţinea că a fost un dosar uşor de judecat, deoarece nu au fost ridicate probleme de neconstituţionalitate de către inculpat sau avocat.

Citește și: A apărut jocul care bate PokemonGo

Procurorul de caz, Floare Hodor, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, preciza pentru AGERPRES că a studiat dosarul lui Lesch cu foarte mare responsabilitate, deoarece ştia că ''este vorba despre libertatea unui om'' şi aprecia că ''pedeapsa de 12 ani aplicată este suficientă şi bine individualizată, fapt pentru care nu a declarat recurs''.

''Lesch a dat dovadă de o mare capacitate de disimulare, că este foarte abil în a se apăra şi în a controla fapte evidente şi dovedite. Nu m-am lăsat păcălită. Pe tot parcursul procesului, inculpatul nu a dat dovadă de sinceritate pentru stabilirea adevărului", a afirmat procurorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.