Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi detalii ies la iveală în scandalul apei infestate cu germeni

apa minerala

Astăzi, 22 martie, este Ziua Mondială a Apei. Coincidență nefericită, având în vedere că, recent, în urma unui control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind calitatea apei îmbuteliate din magazine, au fost depistate rezultate de-a dreptul înfricoşătoare.

Controlul s-a desfăşurat începând cu data de 3 martie, la nivel naţional. În Bucureşti s-au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri. Eşantioanele au fost analizate în Laboratorul SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti din punct de vedere microbiologic.

Parametrul verificat de ANPC în sortimentele de apă se referă la numărul de germeni la centimetrul cub de lichid şi nu poate fi mai mare de 100 pentru a fi consumată în siguranță, Dar din 17 eşantioane analizate, 5 au dat rezultate cutremurătoare. Astfel, sortimentul de apă de izvor plată Winny, îmbuteliat în PET-uri de 2 litri depăşea parametrii microbiologici, la 22 grade Celsius, valoare obținută era de 1.000, față de limita prevăzută de 100, adică era depăşită de 10 ori!  Sortimentul Apa de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri de 5 litri depăşea limita microbiologică, tot la 22 de grade, de 20 de ori, sortimentul de plată Izvorul Zânelor, din Tuşnad, depăşea conţinutul legal de bacterii de 28,2 ori, iar Apa de izvor Calipso era ”ciorbă de microorganisme”: depăşea standardele de 147 de ori.

Campioana campioanelor este însă Apa de masa necarbogazoasă Aro, în PET-uri de 2 litri, care avea un conţinut de microbi de 200 de ori mai mare decât limitele legale, adică ceva cu totul înspăimântător!

Acestea sunt marile lanțuri de magazine ce vindeau apă plată cu... microbi

”În urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso şi Apa de Izvor Plată Izvorul Zânelor, în cantitate totala de 244 litri”, se spune în comunicatul de presă al ANPC.

Problemele se pare că nu sunt de ieri, de azi, doar că ele au fost ignorate de către autoritățile publice sau ținute sub preș.

”Din punctul nostru de vedere, această problemă cu apa de băut este cel puţin ciudată în România, adică este ca un fel de cartel. De trei ani solicităm diferitelor laboratoare de profil să ne primească loturile de apă pentru testări, să vedem ce conţin, fie că e apă de robinet, apă plată îmbuteliată sau apă minerală carbogazoasă – dar suntem refuzaţi sistematic. Repet, pare un fel de cartel”, a spus pentru Libertatea Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Protecţie a Consumatorilor, una din cele mai cunoscute organizaţii neguvernamentale de profil.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.