Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi devoalări din cazul de plagiat al Emiliei Şercan: 'S-a dezvoltat specia vinovaţilor acuzatori'

emilia sercan

Ies la iveală noi devoalări din cazul de plagiat al cunoscutei jurnaliste, Emilia Şercan. Şercan, cunoscută pentru investigaţiile privind cazurile de plagiat în rândurile politicienilor, este acuzată în publicaţia Turnul Sfatului că a plagiat în lucrarea de licenţă intitulată „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare”.

Citește și: Produsele cu conținut mare de zahăr ar putea fi supra-taxate

"Tema plagiatului este o temă serioasă şi am ajuns la specia vinovatului-acuzator. În mult prea multe funcţii, românii au ales vinovaţii-acuzatori", este concluzia lui Cozmin Guşă la Realitatea TV. "Plagiatul este o nenorociere a acestei ţări, pentru că omoară creativitatea. Creativitatea poate fi omorâtă prin construirea de vectori faşi. Un vector fals este acela care plagiază şi din acest motiv ceea ce a făcut de-a lungul vremii Emilia Şercan a fost un lucru bun. A demasca aceste acte de plagiat nu este un lucru comod, îţi faci foarte mulţi duşmani, într-adevăr, este şi o muncă de cercetare atunci când nu este ceva servit. Lupta împotriva plagiatorilor este o liuptă justificată într-o societate care doreşte să se facă bine. Numai că la noi au fost două felul de reacţii: a plagiatorilor în sine, dacă luăm de la Ponta în jos, care nu s-au sinchisit de aceste dezvăluiri, de aceste dovezi, de aceste retrageri de titluri şi rămân bine-mersi să vectorizeze cum pot: cu bani, cu presă, cu ce au... opinia publică din România. Apoi, avem o opinie publică ce, manipiulată, desigur, din punct de vedere mediatic, nu consideră că ăsta ar fi un delict atât de grav, când furtul de proprietate intelectuală este, cel puţin din punctul meu de vedere, printre cele mai grave delicte, dar nu există această percepţie în societatea românească", a punctat consultantul politic.

Citește și: Își va recupera nasul și gura grație unei operații care va utiliza tehnologia 3D

Cozmin Guşă a vorbit apoi despre activitatea profesională a Emiliei Şercan şi despre începuturile ei la Realitatea TV, când a fost angajată de Sorin Ovidiu Vântu. "Această atitudine a Emiliei Şercan n-o caracterizează. Eu o cunosc de multă vreme. Ea face parte dintre jurnaliştii care au făcut investigaţii fără să ia şpagă sau fără să traficheze în vreun fel rezultatul investigaţiilor. Din acest motiv Sorin Ovidiu Vântu a şi angajat-o, dar nu a angajat-o neapărat pe ea direct, ci a însărcinat-o cu alcătuirea unei echipe de investigatori la nivel de Realitatea, proiect în spatele căruia am stat şi eu, într-adevăr, cu sau fără ştirea Emiliei Şercan, dar probabil că mai degrabă cu ştirea ei. Era nevoie de investigatori în acel moment la Realitatea TV şi în societatea românească.

Citește și: Amazon rambursează 70 de milioane de dolari: Erau cumpărături făcute de copii

Din punct de vedere profesional nu sunt lucruri care s-o acuze, este un jurnalist bun şi din acest motiv a şi avut o viaţă atât de lungă. În ultima vreme traversează o perioadă foarte proastă, episodul de la TVR, în care s-a autodeclarat impostoare, dar fiind departe de aşa ceva, eu n-o consider impostoare, dar iată că are nişte presiuni. Nu se mai poate stăpâni. Lucrarea de licenţă e lucrarea de licenţă, o mai compilezi de pe acolo, de pe acolo, şi nu e un delict atât de grav, e mai grav atunci când eşti din categoria celor care acuză", a spus Guşă.

Consultantul politic a dezvoltat ideea speciei care a apărut în societatea românească, cea a vinovatului acuzator. Cozmin Guşă a spus că "vinovatul acuzator" a apărut în mai multe planuri şi că această specie este şi ea vinovată de degringolada din societatea românească. "Vreau să pun accentul pe o specie care s-a dezvoltat în România şi care generează monştri: vinovaţii-acuzatori. Specia vinovaţilor-acuzatori. Se petrece în sufletul şi în mintea lor un declic şi o misiune specială, pentru că acuzând atât de dur anumite personaje, poate vinovate, altele nevinovate sau mai puţin vinovate, dar fiind vinovaţi la rândul lor, vă daţi seama cât de mare este presiunea şi truda de a-şi acoperi asta cu minciună. Specia vinovatului acuzator în România a perpetuat peste tot. Şi în plan politic, că l-am pomenit pe Băsescu, luptătorul anti-corupţie mai devreme şi în plan jurnalistic cu această mică virgulă în ce o priveşte pe Emilia Şercan. Eu n-o consider pe ea că este atât de vinovată, ci ştirea face sens tocmai că ea s-a ocupat de aceste plagiate şi a scris şi o carte şi, la rândul ei, poate să fie acuzată cu probe de un plagiat nu la doctorat, ci la lucrarea de licenţă. Vinovatul acuzator a apărut şi în planul comentatorilor publici, care îi taxează pe toţi de tot felul de defecte, dar în plan personal probabil că au aceleaşi defecte. În planul justiţiei sunt oameni care arestează, care la rândul lor probabil că ar trebui să fie arestaţi. Tema asta, a plagiatului, este o temă serioasă şi în mod consecutiv am ajuns la această concluzie, a speciei vinovatului acuzator, care este responsabil de degringolada din societatea românească. În mult prea multe funcţii, românii au ales vinovaţi acuzatori", a afirmat consultantul politic.

După ce Emilia Şercan a acuzat Realitatea TV de cenzură, Cozmin Guşă a vorbit despre cazurile în care "a funcţionat o anumită interdicţie pentru cei care nu şi-au cerut scuze", după atacuri la adresa realizatorilor postului. "Ca să răspund punctual, ea a pomenit un lucru, apropo de cenzură, pe care eu nu-l fac decât într-un singur caz. În cazul în care cineva invitat de bună credinţă, atacă în mod nejustificat unul dintre colegi. S-a întâmplat aşa cu atacurile la adresa lui Rareş Bogdan din partea unora, ei n-au mai venit la Realitatea, s-a întâmplat cu atacurile la adresa ta, Tavi, n-au mai venit la Realitatea, cu atacurile la adresa lui Denise Rifai, n-au mai venit la Realitatea, la adresa Oanei Stănciulescu, n-au mai venit la Realitatea. Ăsta a fost singurul moment în care a funcţionat o anumită interdicţie pentru cei care nu şi-au cerut scuze. Cei care şi-au cerut scuze au fost bine veniţi din nou. În cazul Emiliei Şercan nu s-a întâmplat asta şi această cenzură pe care o inventează o face probabil din cauza stării de spirit pe care o trăieşte şi a presiunii pe care o resimte. Pot să-i spun că în momentele în care se chinuia să scoată la suprafaţă plagiatul lui Gabriel Oprea şi al altora, nu mai ştiu care, l-am rugat pe şeful redacţiei să fie atent în ce fel mediatizează aceste lucruri, pentru că aflasem că Emilia Şercan era alimentată cu informaţii şi de unul dintre duşmanii lui Gabriel Oprea. Doctorul Sârbu parcă îl chema, un om cu un dosar stufos la DNA. Gabriel Oprea era vice prim-ministru şi dacă are acuzat, trebuia să fie acuzat în baza unor argumente, nu în baza unor vendete interpersonale. În rest, nu mă dezic de niciun prieten nici la bine, nici la rău. Şi mai aveam informaţia că nişte oameni din SIE ar fi alimentat-o cu acele lucruri", a spus Cozmin Guşă.

Citește și: Pe modelul STRALETEI Alexandra, fiică de polițist, acum o ELEVĂ de 18 ani si-a scos la licitatie virginitatea / FOTO

Cozmin Guşă a dezvăluit contextul în care s-a întâlnit personal cu Emilia Şercan, pentru a discuta pe marginea unor dezvăluiri ale jurnalistei despre Gabriel Oprea. "I-am solicitat să se gândească la cât de oportun este acel subiect într-o perioadă de mare instabilitate guvernamentală", a precizat consultantul politic. "În momentul în care se pregătea să facă acele dezvăluiri legate de doctoratul lui Oprea, am invitat-o la un restaurant şi i-am solicitat să se gândească la cât de oportun este acel subiect într-o perioadă de mare instabilitate guvernamentală şi n-a fost nicio problemă. Ea mi-a zis că se gândeşte la acel subiect, m-a informat după o săptămână că nu poate să dea curs rugăminţii mele de a mai cerceta sau de a merge să mai vorbească cu Gabriel Oprea legat de acest subiect şi aşa s-a scris istoria. N-a fost cu nicio supărare. Demersurile şi le-a făcut mai departe, nu era angajata Realităţii şi nici nu se punea problema ca eu să fac presiuni asupra ei. A fost o discuţie pozitivă, normală, de care nu mi-e ruşine. Când am o convingere, o recunosc, fac demersuri care cred eu că sunt corecte sau oportune.

Nu se va opri fabrica de diplome false în România, pentru că impostura este la putere. Faptul că oameni care au fost dovediţi ca plagiatori n-a avut reacţie, opinia publică nu i-a taxat, le spune celorlaţi care sunt în culpă că pot în continuare să meargă pe drumul plagiatului. Nici în ce o priveşte pe Emilia Şercan nu cred că vor fi probleme şi cred că-şi va continua liniştită activitatea de investigator pe acest teren. Dacă va fi mai calmă şi mai puţin apucată, poate şi aceste lucruri vor fi şi de mai mare acurateţe. Am văzut că pregăteşte nişte dezvăluiri despre George Maior, cum şi-ar fi luat lucrarea de doctorat. Ăsta este un demers foarte dur, în condiţiile în care George Maior este un intelectual care ştie să scrie şi care nu cred că are nevoie de cineva care să-i scrie cărţile", a mai zis Guşă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.