Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi dezvăluiri despre autorii atentatului din Germania: Ce legături aveau cu ISIS

atacator munchen

Autorii celor două atacuri înregistrate la sfârşitul lunii iulie în Bavaria (sudul Germaniei), un refugiat afgan şi un altul sirian, au avut în mod repetat contacte cu membri ai grupării teroriste Stat Islamic, unele dintre ele în Arabia Saudită, informează vineri săptămânalul Der Spiegel, citat de EFE. Afganul de 17 ani care la 18 iulie a atacat cu un topor şi cu un cuţit pasagerii dintr-un tren regional, la Wurzburg, fiind ucis de poliţie, îşi luase rămas-bun cu puţin înainte de atac cu un 'ne vedem în paradis' de la unul dintre aceste contacte.

Potrivit Der Spiegel, care citează surse care participă la anchetă, în conversaţiile pe chat purtate înainte de atac, interlocutorii săi i-au propus să se urce într-o maşină şi să intre cu ea în plin într-o mulţime de oameni, idee respinsă de tânărul afgan pe motiv că nu are permis de conducere. Apoi, tânărul Riz Khan Ahmadzai şi-a anunţat intenţia de a se urca într-un tren pentru a ataca pasageri, aşa cum a şi făcut-o, într-un incident soldat cu cinci răniţi grav. În ceea ce-l priveşte pe sirianul de 27 de ani care a murit atunci când a detonat bomba pe care o purta într-un rucsac, la Ansbach, anchetatorii cred că faptul că bomba a explodat în acel moment a fost un accident şi că intenţia lui era să detoneze bomba din rucsac de la distanţă, cu ajutorul unei telecomenzi, în zona în care avea loc un festival în aer liber.

Presupusul jihadist, Mohamed Daleel, s-a aflat în contact telefonic cu un interlocutor necunoscut, care i-a dat instrucţiuni până cu puţin timp înainte de producerea exploziei, în seara zilei de 24 iulie. Refugiatul sirian, care nu avea bilet de intrare la festival, a fost interceptat de serviciul de securitate privată pe când încerca să intre la festival şi s-a aruncat în aer în faţa uneia dintre porţile de acces. Afganul de 17 ani sosise în Germania în 2015 şi, după ce a stat o vreme într-un adăpost pentru minori, a locuit apoi la o familie. În cazul sirianului, se ştie că acesta suferea de tulburări din cauza depresiei şi unul dintre terapeuţii săi atrăsese atenţia că individul avea tendinţe sinucigaşe. Amândoi au lăsat în urmă înregistrări video în care susţineau că vor să-şi 'răzbune fraţii' musulmani morţi în ţările lor de origine, înregistrări care ulterior au fost difuzate pe site-urile apropiate grupării teroriste Stat Islamic, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.