Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi DEZVĂLUIRI despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca împotriva noilor tulpini ale coronavirusului: pentru care NU e eficient

AstraZeneca
AstraZeneca vaccin

Eficacitatea vaccinului AstraZeneca depinde de tipul de de tulpină, studiile preliminare arătând o că are o reacție extrem de scăzută în cazul tulpinii din Africa de Sud, spune profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea „Babeș Bolyai”, din Cluj-Napoca.

Citește și: Virgil Musta ne anunță că facem Paștele și 1 Mai din nou acasă: 'Mă tem că nu vom avea Sărbătorile pe care ni le dorim!'

Răzvan Cherecheș răspunde, pe pagina de Facebook RoVaccinare, despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca pe noile tulpini de SARS-CoV-2.

„Depinde de tipul de tulpină. Pe tulpina B 117 din Marea Britanie vaccinul AstraZeneca are eficacitate bună și atacă în mod eficient virusul. Pe tulpina B 1352 din Africa de Sud, studiile preliminare arată că eficacitatea este extrem de redusă. Avem un singur studiu din Africa de Sud pe 2.000 de persoane cu vârsta medie de 31 de ani, adică persoane tinere, și care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecție minimă la simptome ușoare și moderate. Studiul nu a realizat protecție la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment, studiul nu este încă publicat definitiv, ci sunt doar date preliminare”, spune profesorul de sănătate publică al Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.

Studii in vitro pe vaccinurile Pfizer și Moderna au arătat că aceste vaccinuri au și ele o eficacitate mai redusă pe tulpina B1352 din Africa de Sus, potrivit profesorului de sănătate publică.

„Motivul este mutația E484K, o mutație ticăloasă care afectează felul în care proteina țepușă se leagă de celulele din corpul nostru”, explică prof. Cherecheș.

Ceea ce Răzvan Cherecheș consideră important de știut este faptul că toate cele trei tipuri de vaccinuri au demonstrat că au protecție extrem de bună la simptome severe, spitalizare sau deces.

„Niciun studiu nu a demonstrat în mod clar că noile tulpini sau orice mutație ar avea ele ar afecta în vreun fel protecția dată de toate cele trei vaccinurile: AstraZeneca, Pfizer și Moderna la simptome severe, spitalizare și deces. Și acestea sunt lucrurile care ne interesează. Pe scurt, până la acest moment, suntem ok”, afirmă profesorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.