Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi echipamente performante de supraveghere, în dotarea Poliţiei de Frontieră

Romania TV
politie-frontiera-migranti-imigranti

Noi echipamente performante de supraveghere - camere de recunoaştere a plăcuţelor de înmatriculare ale autovehiculelor şi dispozitive cu termoviziune - au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră, potrivit news.ro.

Poliţia de Frontieră a anunţat, vineri, că reprezentanţii companiei BAT România au donat structurilor instituţiei echipamente de ultimă generaţie pentru întărirea sistemului de supraveghere a frontierei de stat şi creşterii capacităţii operative de intervenţie.

”Facem referire la sisteme video de monitorizare (camere de recunoaştere a plăcuţelor de înmatriculare ale autovehiculelor) şi dispozitive de supraveghere cu termoviziune (binocluri cu termoviziune şi capabilităţi de înregistrare şi transmitere a informaţiei). De asemenea, au fost donate 4 containere pentru depozitarea ţigărilor confiscate la Giurgiu şi Calafat, în condiţiile în care, în zona de sud a ţării cantitatea de ţigări confiscate a crescut în acest an de 5 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut”, a arătat sursa citată, într-un comunicat de presă.

Comisarul şef de poliţie Viorel Vlăsceanu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, a declarat că în primele nouă luni ale anului la frontiera de sud au fost confiscate circa 1,9 milioane de pachete de ţigări.

"Contracararea acestui fenomen este un obiectiv prioritar şi permanent al Poliţiei de Frontieră Române, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanţi ai societăţii civile. În primele nouă luni ale acestui an, la frontiera de sud a României, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării aproximativ 1,9 milioane pachete de ţigări, ceea ce reprezintă peste 35% din totalul capturilor la nivel naţional”, a declarat Vlăsceanu.

La rândul său, Ileana Dumitru, director juridic şi afaceri externe al Ariei Europa de sud-est din cadrul BAT, a declarat: "Ne bucurăm că putem fi din nou alături de autorităţi şi în mod specific de Poliţia de Frontieră Română în acţiunile sale pe frontiera de sud, unde capturile de produse de contrabandă au crescut semnificativ în perioada recentă. Astfel, contribuim direct la întărirea capacităţii acestora în combaterea traficului ilicit prin furnizarea de tehnică de monitorizare şi supraveghere a frontierei, în vederea reducerii contrabandei cu ţigări, un fenomen care ne afectează pe toţi: consumatori, bugetul statului şi companii corecte”.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, pe lângă prejudiciile aduse bugetului de stat, traficul ilegal de ţigări alimentează şi alte paliere infracţionale, cu dimensiune transfrontalieră, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizată.

La nivel naţional, în primele nouă luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării peste 3,47 milioane de  pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 63,3 de milioane de lei, şi peste 27 de tone de tutun şi tutun de narghilea. În comparaţie cu perioada similară a anului 2022, se constată o dublare a numărului pachetelor de ţigări confiscate.

Practic, a arătat sursa citată, aproximativ 65% din întreaga cantitate de ţigări de contrabandă confiscate la nivel naţional reprezintă rezultatul acţiunilor Poliţiei de Frontieră Române. Ca urmare a acestora, în aceeaşi perioadă au fost identificate şi destructurate mai multe grupări infracţionale specializate în fabricarea pe teritoriul ţării şi vânzarea ilicită de ţigări contrafăcute. Pentru tragerea la răspundere a celor care au fost implicaţi în fapte ilegale, poliţiştii de frontieră au înregistrat 337 de infracţiuni pentru contrabandă şi fraudă vamală.

”Astfel, la nivelul Poliţiei de Frontieră Române au fost identificate şi dispuse o serie de măsuri în vederea  prevenirii şi combaterii fenomenului, acestea constând în întărirea dispozitivelor de supraveghere a frontierei, intensificarea acţiunilor informativ-operativ şi cercetarea cazurilor înregistrate, în vederea depistării reţelelor de contrabandă cu ţigări, documentarea temeinică a activităţilor ce urmează a fi derulate, stabilirea zonelor de risc, sarcinilor şi responsabilităţilor forţelor implicate, modalităţilor şi a timpilor de acţiune în scopul eficientizării misiunilor operative derulate”, a menţionat instituţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.