Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi fonduri europene pentru energie. FACIAS: Nu este vorba de renegocierea PNRR

Comisia Europeană
REPowerEU

România, prin noul plan REPowerEU, ar putea accesa încă 1,39 miliarde de euro, care reprezintă practic o reactualizare a PNRR-urilor.

Potrivit specialiștilor Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), nu este vorba de o renegociere la capitolul energie, ci de posibilitatea de suplimentare a PNRR.

Așa cum se discută încă de anul trecut, în contextul crizei energetice generate de război, C.E. va oferi statelor membre posibilitatea de a completa (optimiza) PNRR cu un nou capitol (ținte și jaloane) pe energie. Programul vizează o serie de măsuri menite să reducă rapid dependenţa de combustibilii fosili din Rusia şi să accelereze tranziţia verde, sporind în acelaşi timp rezilienţa sistemului energetic din UE. Planul se bazează pe trei piloni: diversificare, economisire şi accelerarea trecerii la energia curată.

România va putea beneficia de o suplimentare cu aproximativ 1.4 miliarde euro a fondurilor alocate prin PNRR (așa cum reise din draftul transmis de C.E.), doar dacă până la data de 30 aprilie va veni cu o serie de noi investiții și reforme fezabile în domeniul energiei care să respecte condițiile și principiile mecanismului de redresare și reziliență.

FACIAS, care derulează un proiect de monitorizare al PNRR, avertizează că aceste fonduri suplimentare nu schimbă datele actuale ale problemei.

„Nu este vorba de o renegociere efetivă, ci mai mult o posiblitate de a suplimenta PNRR. Mai mult, inclusiv in draftul de proiect al C.E. se specifică clar că statele trebuie să rămână consecvente cu implementarea jaloanelor și a țintelor din PNRR la termenele stabilite”, subliniază FACIAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.