Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi ipoteze în Cazul exploziilor de la Nord Stream - De la roboți la tritol

Pinterest
Nord Stream

Utilizarea roboților implicați de obicei în întreținere și până la 500 de kilograme de tritol: noi detalii posibile reies din diversele analize ale exploziilor suspecte din Marea Baltică din ultimele zile, care au provocat fisurile la gazoductul Nord Stream, introducând astfel noi elemente în încercarea de a uni punctele pentru a identifica mâna malefică în ceea ce este denumit de mulți un sabotaj, relatează ANSA preluată de Rador.

Între timp, în ultimele ore s-a anunțat că scurgerea de gaz din conductă s-a încheiat și că "încă mai este gaz în conductă".

Roboții și ipoteza mâinii rusești

"Bombele care au provocat patru fisuri în conductele Nord Stream 1 și 2, la aproximativ 80 de metri adâncime în zonele economice exclusive din Suedia și Danemarca, ar fi putut fi roboții de întreținere care operează în interiorul structurii conductei în timpul lucrărilor de reparații", este opinia experților, potrivit "The Guardian", și reprezintă un indiciu valoros, care ar putea deschide noi scenarii în reconstituirea a ceea ce s-a întâmplat și în căutarea responsabilității.

Potrivit acelorași experți, "dacă această teorie s-ar dovedi corectă, caracterul sofisticat al atacului și puterea exploziei ar adăuga greutate suspiciunilor că atacurile au fost comise de o putere de stat, cu degetul îndreptat spre Rusia".

content-image

Potrivit unor surse din serviciile de informații citate de revista germană "Der Spiegel", conductele Nord Stream 1 și 2 au fost atacate în patru locuri de explozii declanșate de 500 de kilograme de tritol, echivalentul puterii explozive a unei bombe de avion. Se pare că anchetatorii germani au efectuat citiri seismice pentru a calcula puterea exploziilor și sunt de părere că scafandrii sau roboții telecomandați ar putea fi capabili să viziteze locurile de scurgere încă din acest weekend și să colecteze din nou informații suplimentare utile pentru reconstituiri, care sunt încă în derulare.

Între timp, detaliile privind posibilele consecințe și riscuri care au reieșit în urma exploziilor cu pierderile ulterioare, cresc și ele: alarma este lansată de Agenția finlandeză de Mediu (SYKE), raportând că în zona în care luni a fost detectată prima scurgere din gazoduct, se află cel mai important depozit de arme chimice din Marea Baltică. Este vorba despre bazinul danez Bornholm, subliniază SYKE într-un comunicat și arată "probabilitatea ca efectul scurgerilor de gaze asupra armelor chimice să fie minim, deoarece acestea sunt îngropate la câțiva kilometri distanță, dar efectele sunt încă incerte". Însă, agenția a declarat că va continua să investigheze problema împreună cu Institutul pentru Tratatul de Interzicere a Armelor Chimice de la Universitatea din Helsinki.

Între timp, sosesc asigurări concrete, cu confirmarea că scurgerea de gaze din conductă s-a încheiat, după ce s-a ajuns la un echilibru între presiunea gazului și presiunea apei. "Presiunea apei a închis mai mult sau mai puțin conducta, astfel încât gazul din interiorul acesteia să nu se scurgă", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei de administrare a conductei Nord Stream 2, Ulrich Lissek. "Concluzia este că încă mai există gaz în conductă", a adăugat Lissek.

content-image

Vești bune, apoi, despre norul de metan care s-a format în urma scurgerii de gaz din 27 septembrie, dar care "nu a fost detectată momentan în nordul Italiei. Prin urmare, ar fi putut să se dilueze pe drum, să-și schimbe traiectoria sau să nu fie încă detectabil în țara noastră", conform experților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.