Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi măsuri pentru implementarea Programului Naţional de Cadastru, prevăzute într-un proiect de OUG

cadastru ANCPI

O serie de noi măsuri pentru implementarea Programului Naţional de Cadastru sunt reglementate printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă care a fost supus consultării publice, joi, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. 

Potrivit MDRAP, acest proiect vizează modificarea Legii 213/1998 privind bunurile proprietate publică şi a Legii 273/2006 privind finanţele publice locale şi reglementarea unor măsuri pentru implementarea Programului Naţional de Cadastru. 

Proiectul prevede că trecerea unui bun din domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale în domeniul public al alteia de pe raza teritorială a judeţului se face la cererea consiliului local, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului sau municipiului în a cărui proprietate se află. 

De asemenea, trecerea unui bun din domeniul public al unui judeţ în domeniul public al altui judeţ limitrof se face la cererea consiliului judeţean, prin hotărâre a consiliului judeţean al judeţului în a cărui proprietate se află. Prevederile se aplică în mod corespunzător şi trecerii de bunuri între domeniul public al municipiului Bucureşti şi domeniul public al judeţului Ilfov. 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de OUG, s-a creat temeiul legal pentru ca Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) să poată transfera în bugetele autorităţilor publice locale bani pentru implementarea Programului Naţional de Cadastru şi, astfel, este necesară modificarea Legii 273 pentru ca unităţile administrativ-teritoriale să poată face rectificările primite cu destinaţie de la o agenţie (ANCPI) prin dispoziţie a primarului. 

Acest proiect de OUG a fost elaborat având în vedere multitudinea de solicitări adresate MDRAP de unităţile administrativ-teritoriale privind situaţiile cu care se confruntă din punct de vedere al implementării proiectelor de investiţii şi prevederile limitative ale cadrului legal existent în ceea ce priveşte transferul de bunuri din domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale între acestea şi sursele de finanţare limitate pentru actualul an bugetar. 

De asemenea, a fost avută în vedere necesitatea implementării de urgenţă a Programului naţional de cadastru şi carte funciară, care trebuie finalizat la nivelul întregii ţări până în anul 2023, conform Hotărârii Guvernului 294/2015. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.