Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi mutări peste Prut: Ce se va întâmpla cu una dintre provincii

moldova parlament

Prima şedinţă a grupului de lucru privind statutul special al autonomiei găgăuze din Republica Moldova a avut loc joi, la Chişinău, cu participarea ambasadorilor mai multor state, informează Radio Chişinău. Grupul este format din deputaţi ai parlamentului de la Chişinău şi deputaţi din Adunarea Populară a Găgăuziei şi are scopul de a examina legislaţia cu privire la statutul juridic special al autonomiei, modul în care este aceasta aplicată şi în ce măsură corespunde legislaţiei naţionale. Potrivit preşedintelui parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, grupul de lucru, creat în noiembrie 2015, urmează să analizeze raporturile dintre autorităţile administraţiei publice centrale şi autorităţile din Găgăuzia, pentru a asigura o comunicare mai eficientă şi o mai bună administrare.

'Vom găsi soluţii la probleme care persistă demult şi erau ignorate. Menirea acestei platforme, pe lângă soluţiile practice, este în primul rând încrederea, recuperarea acestei încrederi. Dacă o astfel de platformă va avea succes, vom încerca să o multiplicăm şi să o aplicăm şi în proiectele de reintegrare legate de Transnistria', a declarat Andrian Candu. Andrian Candu a mai declarat că o şedinţă a guvernului se va desfăşura în curând la Comrat. Legea privind statutul special al autonomiei găgăuze a fost adoptată în 1994, dar legile adoptate ulterior nu au luat în considerare prevederile acesteia, a declarat, la rândul său, preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov.

'Alte acte adoptate mai târziu nu luau în considerare legea. Sper să clarificăm problema şi să arătăm că putem merge pe o cale paşnică. Trebuie să înţelegem că Găgăuzia nu este un proiect temporar, iar Moldova este patria noastră', a declarat Dmitri Constantinov. Ambasadoarea Suediei la Chişinău, Signe Burgstaller, a subliniat că dialogul între Chişinău şi Comrat trebuie să continue în cadrul acestui grup de lucru. 'Dialogul în acest format trebuie să genereze soluţii pentru probleme concrete. Încurajăm ca şi societatea civilă să fie implicată în acest proces şi să fie asigurată transparenţa procesului de luare a deciziilor', a constatat Signe Burgstaller. Membrii grupului de lucru urmează să se întâlnească periodic, o dată la două săptămâni, după cum a precizat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Activitatea Grupului de lucru va fi susţinută la nivel de expertiză, suport tehnic şi de instruire din partea partenerilor internaţionali ai Republicii Moldova, precum şi a unor organizaţii neguvernamentale de specialitate, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.