Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi negoiceri de pace pentru Siria, dar fără mari sperenţe pentru consens

AFP
siria

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) începe marţi un nou ciclu de negocieri pentru a pune capăt războiului în Siria, ciclu deja eclipsat de negocierile paralele duse de Rusia, Iran şi Turcia, precum şi de înfrângerile insurgenţilor la Damasc, relatează luni AFP, conform agerpres.

În şase ani de zile conflictul de o violenţă nemaivăzută a cauzat decesul a cel puţin 320.000 de oameni, a obligat la exod milioane de sirieni şi a distrus economia şi infrastructurile acestei ţări din Orientul Mijlociu.

După şase ani de război, armata siriană este aproape de controlul TOTAL asupra Damascului / VIDEO

Eforturile menite să pună capăt acestui război se duc acum pe două circuite: procesul politic oficial se derulează la sediul ONU de la Geneva din 2014, în timp ce negocierile paralele au loc din ianuarie la Astana, în Kazahstan, la iniţiativa Turciei, susţinătoarea insurgenţilor, şi a Rusiei şi Iranului, aliate ale regimului condus de Bashar al-Assad.

După alegerea lui Donald Trump preşedinte, SUA, care îi susţin pe insurgenţi, au făcut în mod clar un pas înapoi în procesul de pace pe care înainte îl prezida alături de Rusia.

ONU încearcă astăzi prin toate mijloacele să rămână în cursă, după importantul acord semnat la Astana la 4 mai şi care prevede înfiinţarea unor 'zone de dezescaladare' în Siria, pentru a limita vărsarea de sânge.

După intrarea în vigoare a acordului în urmă cu o săptămână, luptele şi-au redus din intensitate în mai multe regiuni ale Siriei. Însă la Damasc, care nu este inclus în acest acord, guvernul sirian a reuşit să obţină evacuarea insurgenţilor din trei cartiere pe care le deţineau de patru ani, iar acum este pe cale să-şi impună controlul total asupra capitalei siriene.

Adresându-se săptămâna trecută jurnaliştilor la Geneva, trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a subliniat că noul ciclu de negocieri va fi 'mai scurt' - patru zile - pentru 'a bate fierul cât este cald'.

Un avion militar japonez s-a prăbuşit pe insula Hokkaido. 10 oameni se aflau la bord

'Reuniunea de la Astana, la care am participat activ, a dus la rezultate extrem şi potenţial promiţătoare. Vrem să legăm pe cât posibil aceste rezultate cu orizontul politic', a subliniat el.

Mai multe sesiuni de negocieri sub egida ONU nu au dus la niciun rezultat, chiar dacă în timpul ultimei reuniuni, participanţii s-au pus în sfârşit de acord să discute asupra a patru teme: guvernarea, o nouă Constituţie, alegerile şi lupta împotriva terorismului.

În pofida 'valorii simbolice puternic pe care o reprezintă negocierile de la Geneva, ele nu avansează de manieră vizibilă', remarcă Aron Lund, cercetător la Fondation Century, centru de reflecţie cu sediul în SUA. 'În practică, procesul de la Geneva a fost pe larg eclipsat de cel de la Astana, cel puţin până în prezent', adaugă el.

Protagoniştii vor sosi luni la Geneva în ajunul negocierilor. Delegaţia regimului de la Damasc va fi condusă, ca la început, de ambasadorul sirian la ONU, Bashar al-Jaafari, iar cea a opoziţiei, reprezentată de Înaltul Comitet al Negocierilor (HCR) cu sediul la Riad, va fi condusă de Nasr al-Hariri şi Mohammad Sabra.

HCR insistă să ceară plecarea lui Bashar al-Assad ca acţiune prealabilă pentru tranziţia politică, ce exclude regimul.

Un incendiu de proporţii a distrus o sinagogă istorică din Manhattan - FOTO/VIDEO

'În forma sa, procesul de la Geneva se loveşte de acest impas', subliniază Lund. 'Efectul principal de a lega pacea de tranziţie are drept efect marginalizarea ONU la Geneva şi de a face ca atenţia să se îndrepte spre Astana', estimează el.

Turcia, Rusia şi Iranul au iniţiat în ianuarie negocieri în Kazahstan pentru a întări un armistiţiu în Siria.

'Procesul de la Astana se înscrie mai mult în temele alese de Rusia. El este mai mult în corelaţie cu realităţile de pe câmpul de luptă', opinează Lund.

Preşedintele Assad însuşi a denigrat viitoarele negocieri de la Geneva, subliniind că 'este vorba în principal de o întâlnire pentru mass-media'. 'Nu există nimic substanţial (la negocierile de la Geneva). Ele sunt zero', a declarat Bashar al-Assad într-un interviu pentru televiziunea ONT din Belarus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.