Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi pedepse ireale pentru încălcarea Hijab-ul: Avertisment prin sms și blocarea contului bancar

nytimes.com
hijab

Un membru al parlamentului iranian a dezvăluit planul guvernului pentru pedepse alternative - inclusiv financiare - pentru a încerca să forțeze femeile să poarte hijab în public, în ciuda protestelor masive din întreaga țară pe această temă, infromează rferl.org.

Hossein Jalali, membru al Comisiei Culturale a parlamentului iranian, a declarat că, în cadrul noului plan, acțiunile poliției moralității vor fi limitate, permițând utilizarea unor metode mai puțin intruzive pentru asigurarea respectării legii.

"Este posibil să se notifice purtătoarele care nu poartă hijab sub forma unui mesaj text că nu au respectat regula hijabului și că trebuie să respecte legea", a declarat Jalali într-un interviu acordat presei iraniene.

El a adăugat că, după două avertismente, guvernul va trece la blocarea contului bancar al contravenientului ca modalitate de pedepsire a acestuia. El nu a explicat cum intenționează guvernul să recunoască identitatea celor care se presupune că încalcă legea hijabului.

Problema a declanșat proteste masive în întreaga țară după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în timp ce se afla în custodia poliției. Ea a fost reținută de poliția morală pentru că ar fi purtat hijab-ul, sau eșarfa de pe cap, în mod necorespunzător.

Guvernul a răspuns la cele aproape trei luni de tulburări cu forțe mortale, încercând să reprime una dintre cele mai profunde provocări la adresa regimului islamic de la revoluția din 1979.

De la izbucnirea tulburărilor, poliția morală a fost mai puțin vizibilă în orașe. Cu toate acestea, statutul lor este neclar, deoarece procurorul-șef al țării a declarat în weekend că faimoasa forță a fost închisă, pentru ca apoi să revină asupra acestui lucru spunând că este o decizie a Ministerului de Interne, care are jurisdicție asupra forței.

La 5 decembrie, un purtător de cuvânt al poliției pentru moralitate a declarat că misiunea unității de poliție s-a încheiat și că ar trebui folosite noi metode pentru a pune în aplicare legea obligatorie a țării privind hijab-ul, însă ministerul în sine nu a comentat această problemă.

Hijab-ul - acoperământul pe cap purtat de femeile musulmane - a devenit obligatoriu în public pentru femeile și fetele iraniene cu vârsta de peste nouă ani după Revoluția Islamică din 1979, iar Jalali a declarat că nu se va da înapoi de la planul hijab și castitate stabilit de stat.

"Îndepărtarea de hijab înseamnă o retragere a republicii islamice", a adăugat Jalali. Agenția de știri activistă HRANA a declarat că, până la data de 29 noiembrie, cel puțin 459 de protestatari au fost uciși în timpul tulburărilor, inclusiv 64 de minori, în timp ce forțele de securitate încearcă să înăbușe disidența generalizată.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.