Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi proteste în Peru - Mii de oameni au mărşăluit în Lima pentru a cere demisia noii şefe a statului

Bloomberg
Peru proteste

Mii de persoane au ieşit joi în stradă în capitala peruană Lima într-un protest paşnic împotriva noului guvern şi noii preşedinte Dina Boluarte, după săptămâni de ciocniri sângeroase declanşate de înlăturarea fostului preşedinte Pedro Castillo care au făcut cel puţin 42 de morţi, relatează vineri Reuters, potrivit Agerpres.

"De ce întorci spatele oamenilor, sunt aşa de mulţi morţi, pentru numele lui Dumnezeu, opreşte acest masacru", a spus protestatara Olga Espejo, cerându-i preşedintei Dina Boluarte, anterior vicepreşedintă a lui Castillo, să demisioneze. "Dnă Boluarte, ei se folosesc de dumneavoastră", a adăugat ea.

Protestatarii au strigat "Dina asasina!", în timp ce purtau sicrie de carton, fotografii ale victimelor şi strigau sloganuri antiguvernamentale pe străzile Limei, în primul protest în masă în capitală după Anul Nou.

Marşul, organizat de sindicate şi grupuri de stânga, a avut loc fără incidente.

Ciocnirile care au loc de la începutul lunii decembrie sunt cele mai grave violenţe în Peru în peste 20 de ani.

În timp ce protestul de joi era în desfăşurare, ministrul muncii Eduardo Garcia şi-a anunţat demisia pe Twitter, spunând că
populaţiei trebuie să i se ceară iertare pentru morţi şi invitând guvernului să recunoască că "s-au făcut greşeli care trebuie corectate".

Garcia a mai declarat că situaţia nu poate aştepta până în aprilie 2024, când au fost propuse alegeri, cu doi ani mai devreme
decât ar trebui.

Criza a atins hub-ul turistic Cuzco, care şi-a închis din nou aeroportul joi, precum şi sectorul minier cheie al ţării, cu o mină mare de cupru atacată şi alta de cositor închisă în semn de solidaritate pentru cei morţi.

Prim-ministrul Alberto Otarola a declarat joi că Boluarte nu va demisiona, invocând cerinţe constituţionale pentru a consolida succesiunea, "nu pentru că ea nu vrea".

"Părăsirea preşedinţiei ar deschide zăgazurile foarte periculoase pentru anarhie şi dezordine", a spus el.

Biroul procurorului şef al Peru a lansat marţi o anchetă împotriva lui Boluarte şi unor miniştri importanţi. În aceeaşi zi,
Congresul din Peru - care s-a opus cu înverşunare fostului lider de stânga Castillo - a acordat un vot de încredere noului guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.