Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi reguli pentru trotinetele electrice - Bucureștiul este primul oraș din țară

Lime
trotineta electrica

Bucureşti ar putea fi primul oraş din ţară care face reguli pentru trotinetele electrice. Asta după ce numărul incidentelor în trafic a crescut, iar poliţia nu ştie cum să investigheze accidentele. Trotinetele electrice nu sunt încadrate în nicio categorie de vehicule. Experţii spun că sunt prea rapide să circule pe trotuar, iar fără reguli - prea nesigure pentru şosele. Mai multe accidente au fost filmate, informează observator.tv.

Accidentele au arătat pericolul la care se expun cei aflaţi pe trotinete. În aceste imagini, filmate pe Calea Victoriei din Capitală, o tânără traversează intersecţia şi este lovită de o maşină care virează brusc la stânga. Un accident similiar a fost filmat recent şi în Cluj-Napoca. Iar în judeţul Constanţa, o femeie a fost ucisă de un autoturism, în timp ce mergea pe un drum întunecat fără ca trotineta ei să fie semnalizată.

Dăncilă, după o întâlnire cu reprezentanții companiilor americane: 'Guvernul a adoptat unele dintre cele mai ambițioase măsuri de stimulare a afacerilor'

Şi totuşi, în oraşele sufocate de maşini, trotinetele electrice sunt pentru mulţi o soluţie. Numai că, în lipsa unor reguli, fiecare circulă cum vrea.

Tocmai de aceea, Primăria Capitalei vrea un regulament pentru trotinetele electrice şi cheamă la dezbateri publice poliţişti, dar şi ONG-uri. În Parlament, există deja un proiect de lege care prevede ca cei care circulă pe trotinete să aibă cel puţin 14 ani, să poarte obligatoriu cască de protectie până la 18 ani şi să respecte aceleaşi reguli precum bicicliştii. Adică, acolo unde sunt piste, să meargă pe ele. Şi doar prin execepţie pe şosea. Documentul mai prevede şi limitarea vitezei până la 40 de kilometri pe oră. Doar că până acum, proiectul nu a fost dezbătut în Legislativ.

Reguli pentru trotinete, proiect de lege:

- să aibă cel puţin 14 ani;

- să poarte cască de protecţie până la 18 ani

- să circule noaptea doar cu semnalizare

- să circule pe banda de biciclete sau pe stradă

- limitare viteză la 40 de km/h

Conform Codului Rutier, trotinetele electrice care depăşesc 25 de kilometri pe oră ar trebui să intre în categoria mopede, iar posesorii lor să aibă permis. Doar că în acest moment, nu sunt încadrate oficial în nicio categorie de vehicule, deşi unele dintre ele pot atinge 50-60 de km pe oră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.