Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi reguli pentru persoanele care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin: Amenzile sunt usturătoare

Profimedia
imobiliare

Legislația referitoare la evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate a suferit modificări și este deja în vigoare.

Începând cu data de 10 iunie, au intrat în vigoare noi reguli pentru cetățenii români care locuiesc la o altă adresă decât cea înscrisă în cartea de identitate, conform Adevărul.ro.

Potrivit noii legi, persoanele care se află în această situație sunt obligate să realizeze mutația în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a noilor reguli. Acest lucru înseamnă că trebuie să își actualizeze adresa de domiciliu sau reședință în conformitate cu noua locație în care locuiesc.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege.

Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.

Legea stabilește în continuare și obligația de a cere, în termen de 15 zile, eliberarea unui nou act de identitate în cazul schimbării domiciliului, fiind una dintre situațiile în care apare obligația de solicitare a eliberării unui nou act de identitate, alături de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate.

Mai există cazul deteriorării acestuia, dar și când imaginea facială din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului, în cazul schimbării sexului etc. OUG stabilește obligația de remediere a neconcordanței dintre adresa din acte și cea la care se locuiește efectiv și în cazul stabilirii reședinței la o adresă, nu doar a domiciliului, scrie avocatnet.ro.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.