Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi tensiuni azero-armene - Azerbaidjanul concentrează trupe la frontiera armeană și la linia frontului

Euronews
Armenia Azerbaidjan Nagorno Karabah

Pe parcursul ultimelor zile Azerbaidjanul "adună" trupe de-a lungul liniei de contact cu Nagornîi Karabahul și frontiera cu Armenia, a declarat primul ministru al Armeniei, Nikol Pașinian, la ședința de guvern. "Situația politico-militară din regiunea noastră s-a înrăutățit semnificativ. (...) Retorica anti-armeană s-a intensificat. Politica pretențiilor împotriva teritoriului suveran al Armeniei continuă", a adăugat Pașinian, transmite Interfax.

"Azerbaidjanul demonstrează intenția de a comite o nouă provocare militară împotriva Nagornîi Karabahului și Armeniei", a adăugat Pașinian și a cerut comunității internaționale și țărilor ONU "să ia măsuri serioase pentru contracararea unei noi explozii în regiune. "El a adăugat că criza umanitară din Nagornîi Karabah a atins apogeul. Pașinian a reafirmat, de asemenea, faptul că Erevanul respectă înțelegerile realizate pe 14 decembrie 2021 la Bruxelles, pe 6 octombrie 2022 la Praga, în mai 2023 la Bruxelles, precum și înțelegerea trilaterală a Federației Ruse, Armeniei și Azerbaidjanului.

În ajun Pașinian a făcut reproșuri la adresa Rusiei. Într-un interviu acordat ziarului italian La Repubblica el a declarat că dependența Armeniei în sfera securității de Rusia este o greșeală. După cum a declarat primul ministru armean, "astăzi, când Rusia are nevoie de arme și muniții, este clar că, chiar dacă ar dori, Federația Rusă nu ar putea asigura nevoile de securitate ale Armeniei". Totodată, după părerea lui Pașinian, din cauza acțiunilor sale și a lipsei de acțiune în Caucazul de Sud se îndepărtează de acesta. De asemenea, el a reproșat Moscovei faptul că forțele ruse de menținere a păcii nu își îndeplinesc misiunea conform Declarației trilaterale de la 9 noiembrie 2020, nu controlează coridorul Lacin din Nagornîi Karabah. După cum a afirmat Pașinian, Rusia ori nu poate, ori nu vrea să mențină controlul asupra acestui coridor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.