Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi tensiuni cu Grecia și Cipru la orizont! Turcia anunţă noi prospecţiuni de gaze în estul Mării Mediterane: 'Ne apărăm cu hotărâre drepturile'

The Economist
disputa Turcia Grecia mediterana

Turcia a anunţat miercuri o nouă misiune de prospectare a resurselor de gaze în estul Mării Mediterane, informează AFP, conform AGERPRES.

"Începutul activităţilor noii noastre nave de sondare în Mediterana este preconizat luna viitoare", a declarat vicepreşedintele turc Fuat Oktay într-un discurs în republica turcă autoproclamată în nordul Ciprului. "Ne apărăm cu hotărâre drepturile în estul Mediteranei", a adăugat el.

AFP observă că operaţiunea riscă să provoace noi tensiuni cu Grecia şi Ciprul. Agenţia reaminteşte că în 2020 desfăşurarea unor nave seismice escortate de marina militară turcă a creat un climat de încordare între Ankara şi Atena.

Turcia contestă frontierele maritime stabilite cu Grecia şi Ciprul după căderea Imperiului Otoman. Diferendul s-a accentuat din nou, recent, după o relaxare temporară în urma începerii unui dialog turco-grec.

Grecia şi Turcia, aliate în cadrul NATO, se acuză reciproc de încălcarea spaţiilor aeriene naţionale. În acest context, partea greacă a încercat să blocheze vânzarea unor noi avioane de luptă americane către forţele aeriene turce.

Ankara se opune prospecţiunilor gaziere ale Ciprului, susţinând că guvernul de la Nicosia nu are dreptul de a efectua astfel de operaţiuni fără acordul ciprioţilor turci.

În 1974, după o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci, care au încercat unirea cu Grecia, armata turcă a invadat Ciprul. Republica turcă din nordul insulei, autoproclamată în 1983, este recunoscută doar de Ankara, iar sudul cu populaţie grecească face parte din Uniunea Europeană.

Oktay a afirmat miercuri: "Aceia care au vise imposibile în Marea Egee şi în Mediterana trebuie să-şi dea seama de realităţi. Resursele de hidrocarburi nu sunt jucăria ciprioţilor greci".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.