Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noii judecători CCR au depus jurământul la Cotroceni. Mesajul președintelui

klaus iohannis

Cei trei noi judecători ai Curţii Constituţionale a României, Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache,  au depus, miercuri, jurământul de învestitură în funcţie într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis le-a urat succes celor trei noi judecători, după jurământul de învestire. El i-a îndemnat pe noii judecători să aibă în permanent standarde cât mai înalte de profesionalism și independență și s-a declarat convins că aceștia vor onora cu demnitate magistratura.

În cei 25 de ani de când există, Curtea Constituțională s-a dovedit eficientă în promovarea valorilor fundamentale consacrate de Constituție. Ea a contribuit la explicarea și punerea în aplicare a unor principii de bază ale constituționalismului modern, cum ar fi cooperarea loială între autoritățile public, protejarea cetățenilor de orice amenințare la adresa drepturilor și libertăților lor și, mai ales, întărirea integrității și a transparenței în viața politică. Deseori, CCR a fost un facilitator pentru racordarea sistemului normativ și chiar a vieții publice din România la valorile și principiile juridice promovate în spațiul european și internațional. Dacă președintele României are rolul constituțional de a veghea la respectarea legii fundamentale, Curții Constituționale îi revine îndatorirea de a proteja și promova statul de drept și democrația constituțională cu scopul ultim de a asigura protecția drepturilor cetățenilor.

Urez succes în activitate judecătorilor constituționali care au depus jurământul astăzi. Vă doresc tuturor să contribuiți la conturarea Curții Constituționale ca un pol de stabilitate în arhitectura constituțională a statului, inclusiv prin jurisprudență clară, coerentă și predictibilă.

Vă îndemn să aveți în permanent ca reper standarde cât mai înalte de profesionalism și independență.

Am toată convingerea că veți onora cu demnitate magistratura care vă este încredințată.

Felicitări și succes, noilor judecători ai Curții Constituționale!”, a declarat Klaus Iohannis.

După înnoirea Curţii, cei nouă judecători vor trebui să îşi aleagă preşedintele pentru următorii trei ani.

Prognoza METEO în România: Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni


Livia Stanciu a fost desemnată judecător la CCR de preşedintele Klaus Iohannis, Attila Varga - de Camera Deputaţilor, iar Marian Enache - de Senat. 

Curtea Constituţională a declanşat procedura de numire a trei noi judecători având în vedere că pe 13 iulie expiră mandatele lui Augustin Zegrean, Tudorel Toader şi Valentin Puskas. Preşedinţia a numit un judecător în locul lui Augustin Zegrean, Camera Deputaţilor în locul lui Tudorel Toader, iar Senatul în locul lui Valentin Puskas.

- în curs de actualizare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.