Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noile condiții impuse de ANCOM pentru ca Netcity să permită accesul la infrastructura de comunicații

ANCOM
Radio ANCOM

Netcity are obligația, începând de marți, să asigure accesul la infrastructură în condiții echivalente tuturor furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice, a anunțat Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), printr-un comunicat de presă. potrivit mediafax.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Care sunt tarifele rovinietei din 2019

Condițiile echivalente vor fi acordate tuturor furnizorilor care solicită sau beneficiază deja de acces la infrastructură, dacă aceștia se află în circumstanțe echivalente, potrivit unei decizii a ANCOM. Această decizie a fost luată în baza contractului de concesiune nr. 4390/02.06.2008, încheiat de către societatea Netcity Telecom cu municipiul București. Data intrării în vigoare a noii decizii este 15 ianuarie 2019, data comunicării sale către Netcity şi are caracter obligatoriu.

„În cazul în care dezvoltatorul acordă condiții mai favorabile unui furnizor, atunci are obligația să acorde aceleași condiții tuturor furnizorilor, pe baze nediscriminatorii. Totodată, Netcity are obligația să asigure terților (furnizorilor) acces la infrastructură cel puțin în aceleași condiții, inclusiv în ceea ce privește calitatea, cu cele pe care și le aplică sau pe care le aplică și persoanelor juridice din același grup și să trateze în același interval de timp cererile de acces la infrastructură sau solicitările de informații transmise de furnizori”, au precizat reprezentanții ANCOM.

Pentru ca fiecare operator să plătească lungimea efectivă a infrastructurii folosite şi în urma observaţiilor primite în perioada de consultare publică, ANCOM a revizuit structura tarifelor pentru serviciile racord şi pentru branșament FTTB și a înlocuit modalitatea de tarifare per bucată (pentru racorduri), respectiv per pereche (pentru branșament FTTB), cu tarifarea pe metru, în funcție de lungimea reală a elementului de infrastructură care face obiectul accesului.

Astfel, tarifele maxime practicate de Netcity nu vor depăşi: 73,16 euro/km/lună pentru serviciul de închiriere tubetă transport; 0,224 euro/metru/lună pentru serviciul de închiriere tubetă racord; 0,277 euro/metru/lună pentru serviciul branșament FTTB. Tarifele maxime stabilite nu includ TVA.

Tarifele pentru serviciul închiriere tubetă transport și închiriere racord vor fi multiplicate cu 1,27 în cazul instalării de cablu coaxial și, respectiv, cu 1,5 în cazul instalării de cablu cu fire de cupru torsadate.

Durata contractului de acces la infrastructură se stabilește prin negociere între părți și poate fi cuprinsă între 3 ani și 5 ani.

Contractele de acces la infrastructură dintre furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și Netcity se vor încheia în maxim 30 de zile de la primirea cererii de acces, iar în cazul modificării sau completării unui contract, termenul maxim de negociere este de 15 zile de la data primirii cererii.

Dezvoltatorul proiectului va publica pe pagina de internet informații precum: amplasarea canalizației (lista străzilor și imobilele acoperite de rețea), condițiile tehnice de acces și tarifele aferente, regulile pentru utilizarea eficientă a canalizației, termenul de soluționare a cererilor de acces și de punere la dispoziție a elementelor de infrastructură și indicatorii de calitate.

Netcity are obligația de a publica și contractele cadru de acces la infrastructură fizică și de a pune la dispoziția furnizorilor interesați un punct de contact pentru furnizarea de informații și gestionarea cererilor de acces.

Cererile de acces pot fi refuzate doar pentru motive obiective ce implică imposibilitatea tehnică, lipsa spațiului disponibil, afectarea integrității și securității rețelelor deja instalate sau existența riscului de interferențe semnificative cauzate de furnizarea serviciilor pe elementele de rețea care ar urma să fie instalate.

Serviciile pe care dezvoltatorul este obligat să le pună la dispoziția furnizorilor interesați sunt serviciul de închiriere tubetă transport, serviciul de închiriere tubetă racord și serviciul de închiriere fibră optică neechipată branșament FTTB.

„Adoptarea acestei decizii este rezultatul unui proces deosebit de laborios derulat pe parcursul mai multor ani, în contextul adoptării unei noi legislații în domeniul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice. Sper ca, în următoarele luni, să vedem cu toții schimbările pe care această decizie le va genera în București. Decizia facilitează o concurență reală la nivelul Capitalei, care se va reflecta în prețuri mai atractive și servicii competitive”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Netcity are la dispoziție un termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei ANCOM, pentru a pune în acord contractele în vigoare cu dispozițiile deciziei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.