Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noile măsuri fiscale, 'o șaorma cu de toate'. Un analist economic intră la rupere: 'Nu văd o viziune, nu există logică' / Ce avertisment lansează

Money Review
grafice criza datorii economie

Analistul economic Adrian Negrescu a declarat miercuri, pentru B1 TV, că pachetul cu măsuri fiscale al Guvernului PSD – PNL e o șaorma cu de toate, cu taxe mărite fără sens, unele care vor stimula evaziunea fiscală și altele care sunt pur și simplu neconstituționale. Negrescu a mai spus că din proiectul Guvernului, care va deveni curând lege, se vede că acesta n-are niciun pic de viziune.

„Luăm niște măsuri care nu fac decât să stimuleze evaziunea fiscală. De exemplu, creșterea TVA la tot ce înseamnă consum, inclusiv produsele cu zahăr, cafeaua pe care o bem la terasă, prăjiturile pe care le cumpărăm de la cofetărie, toate se vor scumpi semnificativ. Vă garantez că multe dintre micile afaceri de familie vor risca și vor încerca să nu mai emită bon, special pentru a reuși să vândă ceva în condițiile în care prețurile deja s-au dus mult în sus.

Îmi spunea șeful unei multinaționale din domeniul băuturilor răcoritoare că am ajuns la consumul de acum 15 ani, adică românii au început să bea mai mult apă de la robinet, nu-și mai permit apă minerală, nu mai vorbesc de sucuri carbogazoase.

Și să spunem că era bună viziunea asta: limităm produsele astea cu zahăr că dăunează sănătății. Numai că noi creștem TVA și la produsele ecologice, sănătoase, tradiționale românești. Și acolo creștem taxa, deci și acolo cresc prețurile.

Nu văd o viziune în această șaorma fiscală cu de toate. Nu există o logică care să ducă la ce ne dorim cu toții: la creșterea capitalului, la un comerț și o creștere a consumului și la protejarea investitorului român, ba dimpotrivă”, a declarat analistul economic.

Negrescu: Dubla impozitare e neconstituțională

„La microîntreprinderi creștem de la 1 la 3% taxa pe afaceri, mai punem și o taxă câte 1% pe cifra companiilor mari și te întrebi: ce ne dorim până la urmă?

De la 1 octombrie vor să aplice tot ce ține de taxele care se referă la consum, adică creșterile astea de taxe în legătură cu produsele accizabile, creșterea taxelor în zona de vânzări de proprietăți – interesează foarte mult acest lucruri, că se scot foarte mulți bani de acolo, cel puțin pentru moment – și tot ce ține de consum.

Celelalte, de la 1 ianuarie – creșterea impozitării la microîntreprinderi, taxa de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii și a băncilor. Acolo oricum e o chestie neconstituțională: ai dublă impozitare – taxă pe cifra de afaceri și taxă pe profit. Puteam veni aici cu o supraimpozitare ca-n sectorul energiei, să luăm modelul și să-l aplicăm pe sectorul bancar”, a mai declarat Adrian Negrescu pentru B1 TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.