Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noile norme au fost trimise către Casele de Pensii: marea 'capcană' din Legea Pensiilor/ DOCUMENT

infofinanciar.ro
pensie pensionar

Ministerul Muncii a pus în transparență normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor, care va intra în vigoare în septembrie. Un articol este deosebit de important pentru toți pensionarii. Cei care pe legea nouă nu vor avea o pensie mai mare decât înainte de recalculare, pur și simplu vor rămâne cu pensia actuală aflată în plată, în schimb pensia calcultă pe noua formulă nu se va mai indexa decât în momentul în care vor depăși pensia aflată în plată.

Citește o explicație cu exemple detaliate

Ce prevăd normele de aplicare

”ART. 125

(1) Pensile stabilite în baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.

(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie, conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, se arată în normele de aplicare.

Ce prevede Legea Pensiilor

”(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 84, cu excepţia pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154.

(2) Numărul total de puncte realizate prevăzut la alin. (1) se obţine prin însumarea punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte de stabilitate acordate în baza art. 85 alin. (3).

(3) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate, stabilite conform legislaţiei anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, devin pensii anticipate, fără procent de diminuare.

(4) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, devin pensii anticipate, cu menţinerea procentului de diminuare.

(5) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mare, se va plăti acesta.

(6) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plăteşte pensia în cuantumul stabilit şi aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referinţă.”

CONSULAȚI NORMELE DE APLICARE PENTRU NOUA LEGE A PENSIILOR

Ce înseamnă acest articol

Un pensionar care pe legea nouă va primi 6000 de lei, dar pe legea veche primea deja 8000 de lei, acela va rămâne cu pensia actuală. Problema este la indexarea pensiilor. Indexarea anuală cu rata inflației se va adăuga acelei pensii de 6000 de lei, iar dacă va pensia indexată nu o va depăși pe cea veche de 8000 de lei, atunci pensionarul respectiv va pierde indexarea. Practic, foarte multe pensii nu vor mai crește până în momentul în care pensia obținută pe legea nouă nu o va depăși pe cea de pe legea veche.

În schimb, va fi un mare avantaj pentru pensionarii cu pensii mici. Aceștia au creșteri garantate pe noua lege, iar cei cu pensia minimă și cu diverse stagii de cotizare vor primi mult mai mult decât cei care primesc pensia socială (fără stagiu de cotizare).

Detaliile noii Legi a Pensiilor

În anul 2024, în ianuarie, valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8% și va fi de 2.032 lei.

Indexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior, la fel cu era prevăzut și în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie.

Noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației (se va alege procentul mai avantajos).

Cei care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus

O altă noutate adusă de lege este că cei care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, pentru a stimula prelungirea vieții profesionale.

Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește următoarele bonusuri în puncte:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.