Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norica Nicolai intră la rupere împotriva PSD: semnal puternic de rupere a coaliției

Norica Nicolai

Vicepreședintele ALDE, Norica Nicolai, intră la rupere, după ce ministrul Justiției, Ana Birchall, a prezentat modificările Guvernului pentru a înăspri pedepsele pentru fapte extrem de grave. Nicolai susține că PSD nu a consultat ALDE în privința modificărilor și, mai mult decât atât, se încalcă decizia luată în coaliție de a nu mai promova modificări în domeniul justiției prin OUG.

Citește și: Codrin Ștefănescu acuză acordul 'cumplit' dintre Dăncilă și Tăriceanu: Uită de toate ticăloșiile și umilințele?

”Decizia premierului Viorica Dăncilă, promovată de ministrul Justiţiei, de a înăspri pedepsele pentru anumite infracţiuni este una pozitivă, în esenţă. Sunt însă câteva chestiuni care trebuie reglementate suplimentar. Vorbesc în primul rând despre traficul de persoane, care este o realitate cu care România se confruntă şi care este ignorată, din păcate, atât în maniera în care autorităţile statului, şi mă refer la Poliţie şi Parchet, îşi fac datoria de a investiga profesionist acest lucru, cât şi în tratamentul penal. Consider că aici se impune categoric o majorare a limitelor de pedepse.

Propunerea de ordonanţă de urgenţă cu privire la eliberarea condiţionată anulează practic această instituţie penală şi este evident, în opinia mea, că, pentru o societate europeană, soluţia este nu perioada de detenţie excesivă, ci cea de prevenire şi de prevedere de măsuri de reintegrare a persoanelor care au comis o faptă penală, măsuri care de altfel au fost ignorate total până acum.

Nu înțeleg de ce competenţa cu privire la infracţiunile de omor trebuie să treacă la DIICOT, atâta vreme cât în Parchetul General avem specialişti de excepţie şi cu rezultate notabile. Nu cred că este o măsură de politică penală corectă slăbirea principalelor instituţii pe care Constituţia le consacră în acţiunea împotriva criminalităţii. Şi aceste obervaţii sunt la o primă vedere, generate de prezentare publică a ordonanţei de către ministrul justiţiei.

În al doilea rând, în opinia ALDE, statul de drept, atunci când cetăţeanul este consultat cu privire la o măsură de politică penală prin referendum, înseamnă respectarea voinţei cetăţeanului. Românii s-au pronunţat categoric în 26 mai şi nu înţeleg de ce preşedintele Klaus Iohanns, iniţiatorul acestui referendum, dar şi Guvernul aleg să ignore această voinţă. Preşedintele, în opinia mea, ar fi fost primul care ar fi trebuit să reacţioneze în privinţa acestor propuneri. Mă întreb de ce nu o face. Sau pentru dl Klaus Iohannis voinţa poporului a fost doar un sprijin electoral la momentul oportun şi atât?

Nu în ultimul rând, ridic şi o problemă de colaborare la nivel de coaliţie. Mă aşteptam, ne aşteptam, ca, la discuţia de zilele trecute din şedinţa coaliţiei, să ne fie prezentate aceste măsuri, să le discutăm, şi nu să le aflăm ieri dintr-o conferinţă, fie ea şi a unui ministru. Să fie oare explicaţia acestei situaţii faptul că unul dintre partenerii din această coaliţie a decis să încalce ceea ce, imediat după referendumul din 26 mai, ne-am angajat să respectăm, ca urmare a voinţei exprimate a românilor, şi anume să nu mai intervenim în niciun fel prin ordonanţe de urgenţă în domeniul juridic?”, scrie Norica Nicolai.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.