Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia anunță că va renunţa la trimiterea unui mic contingent militar în Mali

Associated Press
junta Mali Africa

Norvegia a anunţat marţi că va renunţa la trimiterea unui mic contingent militar care urma să se integreze în forţa antijihadistă din Mali, în lipsa unui acord cu junta care este angrenată într-o dispută cu europenii, relatează AFP.

"Nu este posibil să stabilim cu Mali un cadru juridic suficient care asigură securitatea soldaţilor noştri", a afirmat ministrul norvegian al apărării, Odd Roger Enoksen, în faţa parlamentului de la Oslo.

"Începând de astăzi nu mai este de actualitate trimiterea unei forţe norvegiene (în cadrul grupului european de forţe speciale) Takuba", a adăugat ministrul, membru al guvernului de centru-stânga, potrivit Agerpres.ro.

Această decizie intervine într-un context de tensiuni între Bamako şi Paris, care au determinat Franţa să pună sub semnul întrebării viitorul prezenţei sale militare în Mali şi a partenerilor săi europeni pe care a reuşit să-i asocieze la lupta antijihadistă în această ţară, notează AFP.

Comunitatea internaţională este îngrijorată şi de prezenţa pe teritoriul Mali a paramilitarilor din grupul de mercenari ruşi Wagner.

Danemarca a fost nevoită să anunţe săptămâna trecută retragerea a o sută de militari abia veniţi în Mali, după ce autorităţile maliene - dominate de militari care au preluat puterea în urma unei lovituri de stat în august 2020 - au afirmat subit că nu şi-au dat acordul pentru această venire de trupe străine demult anunţată.

Luni, autorităţile de la Bamako au anunţat expulzarea ambasadorului Franţei în Mali.

Franţa şi-a fixat un termen de două săptămâni pentru a decide viitorul său în Mali, după nouă ani de luptă antijihadistă în timpul cărora a făcut mari eforturi pentru a aduce întăriri din Europa.

Trimiterea unei mici forţe norvegiene a fost decisă în luna iulie cu aprobarea parlamentului, în timpul precedentului guvern de centru-dreapta.

Numărul exact de militari, care ar fi trebuit să fie integraţi în contingentul suedez din Takuba, nu a fost niciodată precizat oficial dar este vorba despre o contribuţie simbolică, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.