Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia: Impresionanta poveste a unei fetițe slovace luată de Barnevernet

Norvegia3

Cazul Bodnariu care începe să facă înconjorul lumii, după ce i-au fost luați de Serviciu Protecția Copilului cei 5 copii, scoate la iveală alte povești triste, similare cumva, dar care au punct comun drama prin care trec părinții și copiii. Europarlamentarul Tomáš Zdechovský prezintă pe blogul său povestea unui caz în care un copil a fost luat de Barnevernet pentru că avea o mamă surdă.

”Am primit numeroase scrisori de la persoane care solicită ajutor, după ce le-au fost luați copiii de autoritățile din țările în care au plecat să muncească. De data asta o sa vă prezint cazul unor părinți - tatăl din Slovacia, iar mama (Simone M.) de naționalitate norvegiană, care au crezut în naivitatea lor că cei de la Bavernet o să îi ajute. Din păcate, au ajuns să fie victime. Am fost șocat să constat absurditatea situației și faptul că cei de la protecția copilului au acționat fără niciun avertisment. Înainte de a intra în amănunte vreau să menționez un aspect important: mama este surdă, motiv pentru care nu trebuia în niciun caz să îi fie luat copilul. Mai ales că celălalt părinte este sănătos și capabil să aibă grijă de cel mic în cazul în care mama nu ar fi putut”, scrie Tomáš Zdechovský.

Povestea începe în copilăria lui Mary, care s-a îmbolnăvit de hepatită. După externare cei de la Bavernet au apărut în peisaj, pentru a-și oferi ajutorul. Părinții au acceptat oferta, dar s-a dovedit a fi o greșeală fatală. Cei de la Protecția Copilului au început să facă vizite tot mai dese la domiciliul copilului și au sfârșit prin a-l lua de la părinți.

În primă fază mama i-a trimis soțului un sms prin care îl anunța că au venit acasă două femei, fără să anunțe vizita în prealabil. Inițial a părut o vizită de rutină, dar seara una dintre angajatele sociale l-a sunat pe soț pentru a-l întreba de ce soția nu a răspuns la ușă. Acesta i-a comunicat că este surdă. După care zile la rând angajatele Barnevernet veneau în vizită, la prânz, seara sau în weekend. Aceste vizite au dat peste cap viața familiei.

Cum avea de gând Barnevernet să ofere ajutor

Drept urmare lucrătorii social s-au gândit să ofere ajutor, respectiv să mute familia într-o casă specială de Gjøvik, la aproximativ o oră de Lillehammer, unde locuia inițial familie, și la jumătate de oră distanță de locul de muncă al soțului. Aici familia urma să fie supravegheată de camerele video, timp de 3 luni, în timp ce locuiau cu alte familii. Tatăl a declarat că opțiunile erau următoarele: să se mute, să piardă copilul sau să urmeze un curs special. În realitate nu li s-a oferit șansa să facă acel curs, ci au fost șantajați. După mai multe ore de discuții părinții au spus că nu sunt de acord cu mutarea, dar au precizat că mama soției își dă demisia și vine să o ajute cu creșterea copilului. La scurt timp cei de la Barnevernet le-au trimis un sms în care îi anunțau că vor veni să filmeze pentru a vedea ce relație are mama cu fiica.

La acest ”exercițiu” au fost prezenți lucrătorul social, părinții și Mary. În primă fază au fost înregistrați părinții timp de 10 minute, într-o cameră mică, inconfortabilă pentru bebeluș. Tatăl a trebuit să schimbe scutecul. Aparent, în cele 10 minute Mary s-a uitat prea puțin în ochii părinților. După ce s-a filmat acest video părinții au așteptat câteva zile un răspuns de la lucrătorul social. Acesta a venit. Li se comunica că trebuie să vină la sediul Barnevernet. Cei doi au venit cu bebelușul, ca de obicei. La intrare erau doi agenți de poliție, care le-au luat fiica și au plecat spre o destinație care nu le-a fost comunicată. Ulterior, cei de la Barnevernet le-au transmis că fetița a fost dusă la un asistent maternal, dar nu au dreptul să știe adresa. Părinții pot depune, în instanță, o cerere prin care solicită dreptul de a-și vizita fetița, dar nu pot face asta până la finalizarea procesului.

Motivul oferit: Mary nu a avut suficient contact vizual cu mama, deci asta ar fi din cauza proastelor abilități maternale ale lui Simone. Europarlamentarul scrie însă că cel mai probabil motivul este că bunica, dar și părinții se gândeau să se mute în Slovacia.

”În concluzie, nu cred că o minte normală poate crede acest caz. Ne-am întors oare în urmă cu 70 de ani? Asta este motivul pentru care lupt pentru remedierea sistemului social norvegian”, este finalul scris de Tomáš Zdechovský.

Europarlamentarul prezintă pe blogul său mai multe cazuri cu privire la serviciul pentru Protecția Copilului din Norvegia. Tomáš Zdechovský este politician, din Cehia. A absolvit Universitatea Masaryk din Brno și face parte din partidul Christian and Democratic Union – Czechoslovak People's Party.

Citește și Motive folosite de Protecția Copilului din Norvegia: Hainele curate nu sunt împachetate cum trebuie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.