Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai mare producător de petrol din Europa Occidentală, participă la reuniunea Alianţei OPEC+, unde se va discuta reducerea producţiei de ţiţei

Video Blocks
Norvegia

Norvegia, cel mai mare producător de petrol din Europa Occidentală, va participa joi la videoconferinţa în cadrul căreia se vor întâlni OPEC şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+), care ar urma să discute reducerea producţiei, pentru a sprijini preţurile, afectate de reducerea cererii pe fondul pandemiei de coronavirus (COVID-19), a anunţat joi Ministerul Petrolului de la Oslo, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Statul nordic este decis să facă reduceri unilaterale ale producţiei sale de ţiţei, dacă se va ajunge la un acord amplu între marii producători, dar nu a precizat cât de mari vor fi aceste reduceri.

Producţia Norvegiei de ţiţei s-a situat la 1,75 milioane de barili pe zi (bpd) în februarie, în creştere cu 26% faţă de anul trecut, arată cele mai recente date disponibile. Incluzând gazele naturale lichefiate (LNG) şi gazele condensate, producţia s-a situat la 2,1 milioane bpd.

La reuniunea din 6 martie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) nu au reuşit să ajungă la un acord privind reducerea producţiei, pentru a compensa efectele economice ale epidemiei.

OPEC a propus o reducere a producţiei de ţiţei cu încă 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), în trimestrul doi din 2020. Cele 14 state membre ale OPEC şi cele zece ţări din Alianţa OPEC+ nu au reuşit să ajungă la un acord privind reduceri suplimentare şi nici cu privire la prelungirea precedentei reduceri a producţiei de ţiţei cu 2,1 milioane de barili pe zi, decisă în decembrie.

Citește și: Un tratament anti-COVID-19 a avut succes la șase pacienți în stare gravă din Israel

Arabia Saudită a făcut presiuni pentru noi reduceri, însă nu a reuşit să obţină sprijinul Rusiei. Ulterior, Arabia Saudită, cel mai mare producător de ţiţei din lume, a decis să scadă preţurile pentru exporturile sale de ţiţei.

Norvegia va fi reprezentată la reuniunea de joi de Lars Erik Aamot, director general al Departamentului de gaze şi ţiţei.

De asemenea, ministrul norvegian al Petrolului, Tina Bru, va participa vineri la o reuniune extroardinară, prin videoconferinţă, a miniştrilor Energiei din G20 (cele mai dezvoltate economii ale lumii), "pentru a asigura stabilitatea pe piaţa energiei".

Norvegia şi-a redus producţia în 1986 - 1990 şi 1998 - 2000, apoi în primul semestru din 2002, după ce cotaţia barilului de ţiţei a scăzut sub 20 de dolari.

SUA, cel mai mare producător mondial de petrol, susţin un acord care să dea un impuls industriei petrolului de şist, care traversează o perioadă dificilă la preţurile actuale. Până nu demult, companiile americane extrăgeau cantităţi record de ţiţei, însă prăbuşirea cotaţiei petrolului a început să le diminueze producţia care a ajuns la 12,4 milioane barili pe zi săptămâna trecută, de la 13 milioane barili pe zi în urmă cu câteva săptămâni, conform celor mai recente estimări ale Agenţiei americane pentru informaţii în domeniul energiei.

În plus, faptul că facilităţile de depozitare a petrolului ajung la limită reprezintă un alt motiv pentru care ţările producătoare sunt interesate să îşi diminueze producţia.

Cu toate acestea, "faptul că un astfel de acord este în interesul tuturor nu înseamnă neapărat că se va ajunge la un acord", avertizează Craig Erlam, analist la Oanda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.