Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia va reduce exportul de gaze naturale pentru patru săptămâni

zf.ro
gaze marea neagra

Exportul de gaze naturale al Norvegiei va fi redus pentru o perioadă de patru săptămâni, ca urmare a demarării unor teste şi a unor lucrări neplanificate de mentenanţă la o serie de câmpuri gazeifere şi de sisteme de pompare a gazului către pieţele de export, se arată pe site-ul operatorului Gassco, scrie Mediafax.

Conform operatorului norvegian, au fost întâmpinate probleme la livrarea de gaze naturale la sistemul de conducte Shell-Esso Gas and Liquids (SEGAL) ce vor reduce cantitatea de gaz livrată către pieţele de export cu 5,8 milioane de metri cubi de gaz, pentru o perioadă de cel puţin o săptămână şi cel mult două.

La aceste probleme se mai adaugă şi o scădere a livrărilor de 8,6 milioane de metri cubi de gaz de la câmpul gazeifer Asgard cauzată de defecţiunea unui compresor.

Aceste evoluţii au dus deja la creşteri ale preţurilor la gaze în unele dintre pieţele de export ale gazului norvegian. Una dintre ele, raportată luni de S&P Global Platts şi legată de scăderea anticipată a livrărilor prin conducta SEGAL, a avut loc la Bursa de Gaze Naturale a Olandei. Iar în Marea Britanie, preţurile au crescut uşor vineri, ca urmare a problemelor întâmpinate din câmpul Asgard.

Durata estimată de patru săptămâni în care livrările de gaz norvegian vor fi mai mici are potenţialul de a duce şi la alte majorări de preţuri în Europa. E drept, preponderent pe pieţele Vest Europene, întrucât principalele destinaţii ale gazului norvegian livrat prin conductă sunt Marea Britanie, Olanda, Belgia, Franţa şi Germania. În Europa, Norvegia mai exportă însă gaz şi către Italia, Republica Cehă, Polonia, Austria, Spania şi Elveţia.

După Federaţia Rusă, Norvegia este al doilea cel mai producător de gaz natural din Europa şi al şaptelea de la nivel mondial. Datele oferite de British Petroleum pe anul 2017 indică o producţie, în medie, de 123,2 miliarde de metri cubi de gaz. Conform Ministerului Petrolului şi Energiei norvegian, ţara scandinavă este al treilea exportator de gaz din lume, acoperind totodată 20% din totalul consumului la nivel european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.