Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia vrea să îşi crească bugetul pentru Apărare pe fondul războiului din Ucraina

Agerpres - Reuters
Norvegia

Vecină cu Rusia, Norvegia a propus joi o creştere cu circa 9,8% a bugetului său pentru Apărare în 2023 pentru a-şi întări în special capacităţile de informaţii în Marele Nord şi stocurile de muniţii pe fondul războiului din Ucraina, relatează AFP.

În planul său de buget pe 2023, guvernul de centru stânga propune alocarea a 75,8 miliarde de coroane (7,3 miliarde de euro) pentru forţele armate, ceea ce înseamnă cu 6,8 miliarde de coroane mai mult decât în acest an, potrivit Agerpres.

"Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este o ameninţare pentru securitatea Norvegiei şi a Europei", a precizat ministrul Apărării, Bjorn Arild Gram, într-un comunicat.

"Războiul a avut deja consecinţe majore asupra securităţii, economiei şi situaţiei umanitare", a adăugat el.

Membră a NATO, această ţară scandinavă, care are o frontieră de 198 de km cu Rusia în Arctica, vrea ca prin aceste mijloace suplimentare să îşi întărească serviciile de informaţii militare, să-şi refacă stocurile de muniţii şi să îşi consolideze garda naţională.

O parte va fi de asemenea consacrată înlocuirii materialelor donate Ucrainei şi unor donaţii suplimentare în 2023. Oslo a furnizat deja Kievului 22 de obuziere, arme antitanc şi rachete antiaeriene, blindate uşoare sau mici echipamente individuale.

Pentru că nu are o majoritate în parlament, guvernul va avea nevoie de sprijinul altor formaţiuni politice pentru a obţine adoptarea proiectului său de buget, care este, prin urmare, susceptibil a fi modificat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.