Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nou ajutor militar decisiv al Statelor Unite pentru Ucraina - Vin bombele cu planare

Army Technology
bombe cu planare

Washingtonul urmează să anunţe un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de 1,8 miliarde de dolari. Furnizarea de bombe cu planare GLSDB ar putea schimba situaţia pe linia frontului.

Arsenalul ucrainean va fi sporit. La o săptămână după anunţul privind livrarea a 120 - 140 de tancuri de luptă moderne şi într-un moment în care se extinde dezbaterea în legătură cu livrarea de avioane de vânătoare, miercuri a reţinut atenţia un nou tip de muniţie, relatează Les Echos citat de Rador.

Ea are un nume nu prea familiar: GLSDB (ground launched small diameter bomb). Această "bombă cu planare" va face se pare parte din următorul pachet de 1,8 miliarde de dolari ajutoare militare pe care Casa Albă ar urma să-l anunţe în zilele următoare, potrivit unor surse americane.

O rază de tir dublată

Fără a fi o armă fatală, GLSDB ar schimba substanţial situaţia pe frontul militar. Această bombă propulsată la o altitudine de circa 40 km poate plana până la ţintă, cu un ghidaj care îi conferă o precizie de câţiva metri, şi dispune de o rază de acţiune de aproape 150 km. Este dublul celei a bateriilor furnizate Kievului până acum, lansatoare de rachete multiple americane HIMARS, subliniază Michel Goya, fost colonel de infanterie marină şi istoric.

GLSDB, a cărei livrare se studiază de două luni, ar putea lovi orice ţintă fixă, depozite de muniţii sau carburanţi şi baze ruseşti situate pe teritoriul ucrainean, în afară de jumătatea de sud a Crimeii, care e prea departe. "Ar putea face ravagii", estimează Michel Goya, care temperează lucrurile totuşi: producţia de GLSDB abia începe. Deci ele nu vor putea fi utilizate decât peste două - trei luni şi pentru prima dată în situaţie de luptă.

Bazele ruseşti sunt înclinate să se îndepărteze de front când sunt în raza de acţiune a tirurilor artileriei ucrainene, aşa cum au fost după trimiterea faimoaselor lansatoare de rachete multiple şi mobile americane HIMARS, cu o rază de acţiune de 80 km. Calculul cu GLSDB se face repede: o baterie SDB aflată la 30 km de front, pentru a nu fi atinsă de tunurile ruseşti, ar obliga bazele ruseşti să se replieze la 120 km de ele. Ceea ce le-ar perturba considerabil operaţiunile, impunând rotaţii mai lungi pentru a aduce carburant, muniţie şi vehicule unităţilor angajate în lupte.

Deşi puterea sa nu este foasrte ridicată, cu circa 20 kg de explozibil, GLSDB este mai ales uşor de folosit. Poate fi tras din diferite lansatoare de rachete curente în arsenalul american şi se dovedeşte foarte puţin costisitor: 40.000 de dolari faţă de 1 milion pentru rachetele mai puternice ATACMS pe care Kievul le cere, dar pe care Washingtoul ezită să le livreze. Acestea ar permite într-adevăr lovituri în adâncime în teritoriul rus, un tabu pentru occidentali, deoarece ar putea fi interpretat ca o escaladare clară a conflictului. Ceea ce nu este cazul, în stadiul actual al situaţiei frontului, cu GLSDB … Un ultim avantaj: GLSDB sunt montate din componente, bombe GBU 39 şi rachete M26, prezente din abundenţă în stocurile americane, spre deosebire de unele arme grele promise Kievului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.