Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nou conducător în armata rusă: cine este Alexander Lapin, generalul-colonel care coordonează Forțele Armate Terestre ale Federației Ruse

Alexander Lapin

Generalul-colonel Alexander Lapin a fost numit șef al Statului Major General al Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Federației Ruse. Acest lucru a fost raportat la TASS de către surse apropiate departamentului militar, informează agenția.

În 2017, Lapin a fost numit comandant al Districtului Militar Central. Până la sfârșitul lunii octombrie 2022, el a comandat și grupul de trupe rusești „Centru” în războiul  din Ucraina.

„Generalul Lapin a fost într-adevăr numit în postul de șef al Statului Major General al Forțelor Terestre Ruse”, a confirmat o sursă pentru agenție. La rândul său, o altă sursă a precizat că numirea sa a avut loc la sfârșitul anului 2022. Anterior, postul rusesc RBC a anunțat numirea lui Lapin. Oficial, departamentul militar și alte structuri ale statului nu au raportat numirea lui Lapin.

Biografia lui Lapin

Născut în 1964 la Kazan, Alexander Lapin urmează școala Superioară de Comandă a Tancurilor din Kazan, al Academiei Militare a Trupelor Blindate, al Academiei Militare a Statului Major General Rus, se arată în prezentarea de pe site-ul ministerului rus al Apărării.

A servit în toate pozițiile de comandă. Lapin a fost șef al Academiei de Arme a Forțelor Armate ale Federației Ruse.

La 22 noiembrie 2017, a fost numit comandant al Districtului Militar Central printr-un decret al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Controversele din jurul lui Lapin

Lapin a fost ţinta unor critici virulente în octombrie din partea unor aliaţi radicali ai preşedintelui Vladimir Putin, după ce forţele ruse au fost alungate din oraşul Liman (estul Ucrainei), centru logistic-cheie. Liman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Doneţk - Sloviansk şi Kramatorsk - şi la sud-est de Izium.

După pierderea oraşului Liman în octombrie, Lapin şi-a atras critici de o virulenţă extremă din partea liderului cecen pro-Kremlin, Ramzan Kadîrov, şi a patronului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care au trimis ambii unităţi în Ucraina pentru a susţine eforturile armatei regulate.

Kadîrov declarase că generalului Lapin ar trebui să i se retragă toate medaliile şi trimis pe front cu o armă pentru a-şi spăla ruşinea cu sânge, arată Agerpres.

Schimbări radicale în armata Rusiei

Numirea sa vine după alte schimbări radicale în cadrul direcţiei militare ruse în cursul războiului din Ucraina care a intrat în cea de-a 1l-a lună, timp în care forţele Moscovei au ocupat zone vaste în sudul şi estul Ucrainei, dar au suferit şi o serie de înfrângeri şi retrageri dureroase.

La 8 octombrie, Kremlinul l-a numit pe generalul forţelor aeriene Serghei Surovikin în funcţia de comandant general a forţelor ruse în Ucraina, la scurt timp după demiterea comandanţilor districtelor militare Est şi Vest.

Agenţia de presă de stat RIA Novosti comunica în august destituirea comandantului Flotei ruse din Marea Neagră, după o serie de pierderi umilitoare, între care nava-amiral Moskva şi distrugerea a opt avioane de luptă într-un atac asupra unei baze ruseşti din Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.