Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nouă din zece tipuri de cancer invazive pot fi prevenite prin screening

Profimedia
cancer screening

Nouă din zece tipuri de cancere invazive pot fi prevenite prin screening, iar din acest motiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş continuă testarea gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV, de această dată în oraşul Miercurea Nirajului din judeţul Mureş, în cadrul Proiectului "Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru".

"Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa în data de 21 august în localitatea Miercurea Nirajului, judeţul Mureş. Femeile cu vârsta între 24-64 de ani sunt aşteptate să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV. Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate. Femeile cu leziuni precanceroase sau cancer de col uterin în stadii incipiente nu prezintă simptome. Atunci când acestea apar, sunt rezultatul unui cancer de col uterin avansat. Specialiştii vă recomandă să nu aşteptaţi instalarea simptomelor şi să vă testaţi periodic! (...) Screening-ul poate detecta anumite tipuri de cancer într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai eficient. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening", a arătat SCJU Târgu Mureş, vineri, într-un comunicat de presă, potrivit agerpres.

Potrivit SCJU Târgu Mureş, screeningul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la un interval de 5 ani, a tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani şi că un test de 5 minute oferă 5 ani de linişte celor care îl fac.

"Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş-Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului", a arătat managerul de proiect din cadrul SCJU Târgu Mureş, dr. Cosmina Uzun.

Proiectul "Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru" (cod SMIS 138603) este derulat de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş şi are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.