Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua isterie care cuprinde Germania: Studenţii chinezi spionează

Ute Grabowsky / imageBROKER / Profimedia
germania china

Ambasadorul Chinei în Germania, Wu Ken, a respins temerile că studenţii chinezii s-ar ocupa cu spionajul, catalogând astfel de avertismente drept o farsă politică, relatează sâmbătă dpa.

Ministrul german federal al educaţiei, Bettina Stark-Watzinger, a declarat că studenţii chinezi prezintă o ameninţare de spionaj, a declarat diplomatul chinez pentru ediţia de sâmbătă a ziarului Berliner Zeitung, scrie agerpres.ro.

În acelaşi timp, a spus Wu Ken, Biroul federal pentru protecţia constituţiei (BfV), care este principalul serviciu intern de informaţii german, a publicat o alertă de securitate care clasifică o organizaţie a studenţilor chinezi drept agenţie de informaţii.

"O astfel de acţiune este, în opinia mea, isterică, nebunească şi a devenit o sinofobie căreia trebuie să i se răspundă", a spus el.

Wu a adăugat că alerta de securitate respectivă nu este nimic mai mult decât o farsă politică şi că a otrăvit atmosfera de cooperare.

"O astfel de acţiune stigmatizează anumite grupuri. De aici apelul meu la unii politiceni şi autorităţi germane: ar trebui să-şi vadă de treaba lor şi să-i lase în pace pe studenţi", a afirmat el.

Bettina Stark-Watzinger a elogiat Universitatea Friedrich-Alexander Erlangen-Nurnberg (FAU), aflată în landul Bavaria, într-un interviu acordat la sfârşitul lui iulie.

În luna iunie, FAU a decis să-i excludă pe aplicanţii a căror finanţare este asigurată exclusiv de Consiliul chinezesc pentru burse (CSC). Programul de burse CSC este legat de Ministerul Educaţiei din China.

La momentul respectiv, ministrul Stark-Watzinger a avertizat că reprezintă un instrument chinezesc strategic eliminarea deficitelor tehnologice acumulând cunoştinţe din străinătate.

În plus, a spus ea, deţinătorii de burse nu vor putea să-şi exercite pe deplin libertatea de opinie şi academică prevăzută în constituţia germană.

În ceea ce priveşte recent anunţata strategie germană privind China, ambasadorul chinez a declarat. "Dacă Germania priveşte China ca pe un competitor şi un rival sistemic, asta nu corespunde intereselor ambelor ţări. Noi sperăm, de aceea, că Germania va urma o politică raţională privind China".

"O strategie privind China dintr-un punct de vedere ideologic nu va conduce decât la înţelegeri şi va întări interpretările greşite", a adăugat el.

Noua strategie a guvernului german privind China intenţionează să reducă dependenţele economice cheie faţă de acest stat, dar nu încearcă să schimbe în mod fundamental relaţiile cu a doua cea mai mare economie din lume, notează dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.