Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua lege a partidelor, neconstitutionala? Iohannis, solicitat sa o trimita la CCR

partide

Mai multe organizaţii nonguvernamentale îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să ceară CCR să se pronunţe, înainte de promulgare, asupra constituţionalităţii proiectului de act normativ privind modificarea şi completarea Legii partidelor politice.

Într-o scrisoare adresată şefului statului, organizaţiile semnatare, între care Asociaţia Pro Democraţia, Expert Forum, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Institutul pentru Politici Publice, contestă articolul 47 alineat 1, care se referă la radierea unui partid politic dacă "nu a desemnat candidaţi, singur sau în alianţă, în două campanii electorale succesive, cu excepţia celei prezidenţiale, în minimum 75 de circumscripţii electorale în cazul alegerilor locale, respectiv o listă completă de candidaţi în cel puţin o circumscripţie electorală sau candidaţi în cel puţin 3 circumscripţii electorale, în cazul alegerilor parlamentare".

În opinia semnatarilor scrisorii, acest articol este neconstituţional şi ei dau zece argumente în susţinerea acestui punct de vedere.

Semnatarii scrisorii susţin că sunt prevederi care introduc restricţii în calea desfăşurării activităţii noilor partide, îndeosebi a celor locale. "Considerăm că aceste restricţii nu sunt numai indezirabile, ci şi contrare prevederilor constituţionale", afirmă semnatarii scrisorii adresate preşedintelui Iohannis.

Ei reamintesc că, în ceea ce priveşte procedurile de dizolvare sau radiere a partidelor, Comisia de la Veneţia a susţinut, într-un document adoptat în 1999, că dizolvarea partidelor ca sancţiune trebuie să fie o măsură utilizată cu maximă precauţie şi doar în situaţii excepţionale.

De asemenea, potrivit organizaţiilor neguvernamentale, Comisia de la Veneţia recomandă ca statele să implementeze legislaţie respectând prezumţia generală în favoarea formării partidelor politice şi a funcţionării lor, protejându-le de radiere.

"Articolul 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului protejează dreptul de asociere în partidele politice ca o parte a dreptului de asociere, prevăzând că "orice persoană are dreptul la libertate de asociere", fără alte restricţii în afară de cele care sunt prevăzute de lege ca fiind "necesare pentru securitatea naţională, siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii, a moralei ori a drepturilor şi libertăţilor altora". Radierea partidelor politice pentru motive care nu sunt necesare într-o societate democratică este împotriva spiritului Convenţiei Europene a Drepturilor Omului", semnalează semnatarii scrisorii.

Totodată, organizaţiile neguvernamentale consideră că "orice limitări asupra activităţii partidelor politice care restrâng dreptul la asociere trebuie să urmărească un obiectiv legitim".

"Articolul în discuţie anulează, în fapt, dreptul la existenţă al partidelor cu obiective locale (care reprezintă interesele cetăţenilor din una sau câteva localităţi - mai puţin de 75). Acest lucru contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia", mai spun semnatarii scrisorii.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.