Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua lege a pensiilor: ce tip de concedii vor fi luate în calcul la vechime

stirileprotv.ro
pensii

Noua lege a pensiilor introduce modificări esențiale în ceea ce privește calculul vechimii și determinarea cuantumului pensiilor, aducând în prim plan unele beneficii semnificative pentru femei. Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a dezvăluit câteva dintre aceste facilități oferite de legislația nouă.

Ce tip de concedii vor fi luate în calcul la vechime

Concediile care vor fi luate în calcul ca și perioadă contributivă la pensie sunt cele de creștere a copilului, indiferent dacă vorbim despre concediul maternal, ori cel paternal.

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal. Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a declarat ministrul.

Modificări esențiale în vârsta de pensionare pentru femei

Totodată, vârsta de pensionare a femeilor va fi redusă cu 6 luni pentru fiecare copil.

Vârsta de pensionare a femeilor va fi egalizată treptat cu cea a bărbaților până în 2035. În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni. Până în 2030, aceasta va crește la 63 de ani, iar apoi, până în 2035, va ajunge la 65 de ani.

Noua lege a pensiilor stipulează și majorările pentru pensionari

Ministrul Muncii a mai precizat pentru sursa anterior menționată că pensionarii se vor putea bucura de noi majorări la începutul anului viitor.

„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie. Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările

Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică.

Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.

Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, potrivit evz.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.