Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua navă a ONG-urilor a recuperat deja un grup de 85 de persoane în apropierea coastelor Libiei

Ambarcatiune migranti

Noua navă închiriată de ONG-urile SOS Mediterana şi Medici fără Frontiere pentru a desfăşura pe Mediterana operaţiuni de salvare a migranţilor care doresc să ajungă în Europa a recuperat vineri în apropierea coastelor Libiei un prim grup de 85 de migranţi, relatează agenţiile DPA şi EFE potrivit Agerpres.

Ocean Viking, succesoare a Aquarius şi care navighează sub pavilion norvegian, a ridicat ancora duminică seară din portul francez Marsilia şi a pornit către Libia.

Conform ONG-ului SOS Mediterana, cei 85 de migranţi au fost recuperaţi la circa 60 de mile marine de coastele Libiei de pe o barcă de cauciuc aflată ''în pericol în apele internaţionale''.

Nu este clar deocamdată încotro se îndreaptă în prezent nava cu migranţii la bord, dar de obicei ambarcaţiunile ONG-urilor care desfăşoară astfel de operaţiuni încearcă să debarce migranţii în Italia sau Malta.

La Roma, ministrul de interne Matteo Salvini, care acuză ONG-urile că favorizează imigraţia ilegală, a anunţat că nu va permite nici acestei nave să intre în apele teritoriale italiene, în virtutea noii legi italiene care înăspreşte sancţiunile împotriva ONG-urilor ce recuperează pe Mediterana migranţi pe care îi debarcă apoi în porturi din UE.

Întrucât navele diferitelor ONG continuă în apropierea Libiei operaţiunile de preluare a migranţilor africani ce încearcă să ajungă în Europa, Italia şi Malta şi-au închis porturile pentru aceste nave, autorizând acostarea lor numai după ce alte state ale UE au acceptat să preia respectivii migranţi.

O navă a ONG-ului spaniol Proactiva Open Arms aşteaptă de o săptămână în apropierea insulei italiene Lampedusa permisiunea să debarce 121 de migranţi într-un port european. Ministrul Salvini a transmis guvernului de la Madrid o scrisoare prin care îi solicită să preia migranţii, întrucât nava Open Arms are pavilion spaniol. În schimb, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că dacă Uniunea Europeană nu oferă protecţie acestor migranţi ''înseamnă că şi-a pierdut sufletul şi inima''

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.