Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nouă persoane au murit din cauza deshidratării şi alte sute s-au îmbolnăvit în Filipine, în urma taifunului Rai

fr.de
taifun uragan furtuna

Nouă persoane au murit din cauza deshidratării şi alte sute s-au îmbolnăvit în Filipine după trecerea taifunului Rai în decembrie, au declarat autorităţile, organizaţiile umanitare avertizând împotriva ''unei crize sanitare în creştere'', relatează AFP.

Pe 16 şi 17 decembrie, taifunul Rai, însoţit de vânt care a atins 195 km/h, a ucis peste 400 de oameni şi a făcut ravagii în centrul şi sudul arhipelagului, smulgând acoperişuri, stâlpi de electricitate şi copaci în calea sa. Sute de mii de oameni au rămas fără adăpost peste noapte.

Nouă persoane au murit din cauza deshidratării cauzate de diaree pe insulele Dinagat şi Siargao, a anunţat biroul regional al Ministerului Sănătăţii din Filipine.

Guvernul şi organizaţiile umanitare se grăbesc să construiască instalaţii de tratare a apei, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al biroului regional, Ernesto Pareja.

''Este dificil de spus că situaţia este sub control. Alimentarea cu apă rămâne nesoluţionată'', a spus el, regretând că ''nevoile alimentare nu au fost luate în considerare''.

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC) a avertizat împotriva unei crize sanitare în creştere'' în zonele afectate de taifun.

''Este extrem de îngrijorător faptul că oamenii se îmbolnăvesc grav şi chiar mor în zonele afectate de acest taifun'', a deplâns şeful delegaţiei filipineze a IFRC, Alberto Bocanegra, într-un comunicat publicat joi.

Taifunul a lăsat ''milioane de oameni fără acces la apă potabilă, spitale şi centre de sănătate'', a spus el.

Potrivit ultimului raport al Apărării Civile, 402 de persoane au murit în urma taifunului, peste 1.200 au fost rănite, 78 sunt încă dispărute şi cel puţin 370.000 sunt încă în centrele de evacuare, potrivit Agerpres.ro.

''Dacă nu acţionăm acum şi nu oferim ajutorul alimentar de care familiile afectate au nevoie disperată, riscăm să asistăm la o creştere rapidă a unor cazuri de malnutriţie care pot fi prevenite'', a avertizat purtătorul de cuvânt al Programului Alimentar Mondial (PAM), Brenda Barton.

Taifunul Rai este unul dintre cele mai puternice care au lovit Filipinele în ultimii ani. Clasată printre ţările cele mai expuse schimbărilor climatice, Filipine sunt afectate de aproape 20 de furtuni tropicale sau taifunuri în fiecare an, care distrug în general culturile, casele şi infrastructura în regiunile deja sărace.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.