Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua rezoluţie a ONU asupra drepturilor omului este criticată vehement de Coreea de Nord

www.stirileprotv.ro
Kim Jong Un

Coreea de Nord şi-a exprimat marţi indignarea în legătură cu cea mai recentă rezoluţie a ONU care o condamnă pentru încălcarea drepturilor omului, calificând textul rezoluţiei drept "gravă provocare" susceptibilă să submineze eforturile de pace din peninsula coreeană, informează AFP preluată de Agerpres.

Săptămâna trecută, Adunarea Generală a ONU a denunţat "încălcările sistematice, generalizate şi flagrante ale drepturilor omului (care au loc) de o lungă perioadă" în Coreea de Nord.

Coreea de Nord, o ţară izolată dominată de trei generaţii de dinastia Kim, este acuzată de abuzuri sistematice, inclusiv de tortură, violuri şi execuţii extrajudiciare. ONU adoptă acest tip de rezoluţii de 14 ani, în timp ce Coreea de Nord dezminte categoric abuzurile în domeniul drepturilor omului, acuzând ONU că vrea să defăimeze regimul de la Phenian.

Publicaţia nord-coreeană Rodong a calificat noul text drept "provocare politică gravă şi tentativă vicioasă menită să umbrească reputaţia internaţională" a Coreei de Nord. "Intenţia malefică a SUA, atunci când se exprimă asupra 'problemei' inexistente a 'drepturilor omului' este de a extinde anvergura sancţiunilor şi a presiunilor şi de a le întări", adaugă publicaţia.

Rodong critică de asemenea Coreea de Sud, pe care o califică drept "nesăbuită" pentru faptul că susţine textul rezoluţiei, ce "va afecta atmosfera de îmbunătăţire a relaţiilor Nord/Sud".

SUA doreau o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU asupra drepturilor omului în Coreea de Nord, însă a renunţat la aceasta la începutul lui decembrie, nefiind sigure de susţinerea partenerilor lor.

Peninsula coreeană a cunoscut o detensionare spectaculoasă anul acesta, prin trei summituri intercoreene şi întrevederea din iunie, din Singapore, dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. Trump şi Kim s-au angajat atunci asupra unei "denuclearizări complete a peninsulei coreene", formulă vagă care lasă loc pentru tot felul de interpretări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.