Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua titulară a Ministerului de Externe german promite consolidarea rolului UE în lume

Annalena Baerbock

Noua titulară a Ministerului de Externe german, ecologista Annalena Baerbock, şi-a exprimat miercuri, la preluarea funcţiei, intenţia de a consolida rolul UE ''într-o lume fără leadership global'' şi de a menţine o linie de continuitate în politica externă a Berlinului, consemnează agenţia EFE.

În pofida schimbării de guvern, Germania este un partener ''de încredere'', care-şi va menţine angajamentele în cadrul Uniunii Europene, NATO şi organizaţiilor multilaterale, a subliniat Baerbock în timpul ceremoniei de preluare a postului.

Ea a promis de asemenea că va menţine linia de ''solidaritate de neclintit'' faţă de Israel pe care a susţinut-o predecesorul ei, social-democratul Heiko Maas.

Printre politicile pe care a spus că le va urmări la conducerea diplomaţiei germane se numără consolidarea rolului UE, în special în combaterea schimbărilor climatice, şi folosirea forţei economice a blocului comunitar pentru atingerea obiectivelor de politică externă.

Co-preşedintă a Partidului Verzilor, Annalena Baerbock susţine că va demonstra că o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon poate garanta bunăstarea şi încuraja alte ţări să urmeze modelul german.

Pe de altă parte, ea a apreciat că suveranitatea strategică nu este o chestiune militară, ci una ''economică şi tehnologică''.

Deşi nu s-a referit la acest subiect în discursul de miercuri, într-un interviu acordat recent cotidianului 'Tageszeitung' Annalena Baerbock a sugerat ''folosirea cu mai multă putere a pârghiei pieţei unice'' europene pentru a exercita presiuni asupra Chinei să respecte drepturile omului, cu alte ocazii ea promiţând mai multă fermitate de asemenea faţă de Rusia, criticând gazoductul Nord Stream 2 şi ''anexarea ilegală'' a Crimeii.

Cât despre politica de alianţe, ea a evidenţiat rolul Franţei (semnalând că, deşi au diferenţe în materie de politici de apărare, Germania şi Franţa ''vor fi una alături de cealaltă pentru totdeauna'') şi pe cel al Poloniei, acestea fiind şi primele ţări unde noua şefă a diplomaţiei germane va merge săptămâna aceasta în primele sale vizite oficiale, potrivit Agerpres.ro.

În vârstă de 40 de ani şi fără experienţă în administraţie, Annalena Baerbock a aspirat la postul de cancelar, dar a produs o dezamăgire în campania electorală după ce a fost acuzată de plagiat şi de omisiuni în declararea veniturilor. Ea a devenit acum prima femeie care preia Ministerul de Externe german, în noul guvern condus de social-democratul Olaf Scholz şi format din Partidul Social-Democrat (SPD), Partidul Liberal-Democrat (FDP) şi Verzii.

Printre ideile principale din programul de guvernare al acestei coaliţii regăsim susţinerea aprofundării integrării europene şi sprijinul pentru o ''Europă suverană'', aplicarea noului mecanism prin care Comisia Europeană poate să suspende fondurile europene acelor ţări despre care consideră că încalcă ''statul de drept'', relaxarea regulilor privind naturalizarea migranţilor, accentul pe măsurile de mediu pentru combaterea schimbărilor climatice, creşterea salariului minim orar de la 9,6 euro la 12 euro, echilibrarea finanţelor publice începând din anul 2023, adoptarea unei ''legi a autodeterminării'' care să înlesnească schimbarea de gen pentru persoanele LGBT - plus combaterea mai puternică a discriminării şi a violenţei de gen - şi legalizarea comercializării controlate a canabisului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.