Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua Zeelandă denunţă riscuri pentru securitatea sa provocate de ingerinţe străine (raport)

flags
Noua Zeelanda

Structura de informaţii a Noii Zeelande a denunţat vineri ingerinţele străine din partea Chinei şi Rusiei, printre alte naţiuni, care ar putea cauza "daune semnificative" securităţii naţionale, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Într-un raport, Serviciul de Informaţii de Securitate al Noii Zeelande (NZSIS) a subliniat că este "la curent" cu acţiunile de spionaj şi ingerinţă externă "în şi împotriva" ţării oceanice legate de serviciile de informaţii de la Beijing.

"Poziţia geografică a Noii Zeelande în Indo-Pacific, legăturile noastre cu alte ţări din Pacific şi interesele noastre comune pentru o regiune stabilă, prosperă şi rezilientă vor atrage atenţia serviciilor de informaţii străine", se arată în document.

Raportul apare pe fondul preocupărilor legate de securitatea şi stabilitatea regiunii strategice a Pacificului, în urma semnării în 2022 a unui pact de securitate şi cooperare militară între China şi Insulele Solomon, care vizează desfăşurarea de forţe de securitate chineze la cererea acestui stat.

În plus, Noua Zeelandă şi Australia - care din punct de vedere istoric au fost puteri influente în regiune - au denunţat în trecut ingerinţe străine sau atacuri cibernetice din partea unor persoane sau grupuri legate de China.

Pentru NZSIS, cele mai multe dintre activităţile "rău intenţionate" de interferenţă străină au ca obiectiv "nejustificat" comunităţile de imigranţi şi comunităţile considerate disidente de către unele guverne străine.

"Cel mai notabil este atacul continuu la comunităţile chineze din Noua Zeelandă. Observăm că aceste activităţi sunt realizate de grupuri şi persoane care au legături cu serviciile de informaţii ale Republicii Populare Chineze", potrivit NZSIS.

De asemenea, NZSIS a remarcat că un număr de agenţii de informaţii străine spionează în mod "persistent şi oportunist (...) înăuntru şi în afara" teritoriului neozeelandez atât executivul de la Wellington, cât şi companii, instituţii de cercetare şi organizaţii contractate de stat.

Scopul acestui spionaj, notează raportul, este de a fura secrete militare, drepturi de proprietate intelectuală şi chiar date personale.

Documentul notează pe scurt că, după invazia Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, campaniile de dezinfrare ale Rusiei s-au intensificat.

Serviciile de informaţii neozeelandeze avertizează, de asemenea, cu privire la riscul unui comportament ma agresiv al Iranului împotriva comunităţilor de disidenţi care trăiesc în Noua Zeelandă.

Acest raport este prima evaluare cuprinzătoare realizată de NZSIS cu privire la diferitele ameninţări cu care se confruntă Noua Zeelandă, cum ar fi terorismul şi extremismul violent, interferenţele străine, spionajul şi atacurile cibernetice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.