Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua Zeelandă este DEVASTATĂ de ultimele cutremure puternice - FOTO/VIDEO

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 de la miezul nopţii, urmat de o replică cu magnitudinea de 6,3 luni după-amiază, a provocat devastare totală în unele zone, unde reconstrucţia va dura luni de zile şi va costa sute de milioane de dolari, a declarat prim-ministrul John Key, citat de DPA.

Agenţia de monitorizare a seismelor GeoNet informează că replica de luni după-amiază, de la ora locală 13:34, a avut epicentrul la o adâncime de 35 km, în zona în care s-a produs şi primul cutremur.

Prim-ministrul John Key a survolat cu elicopterul zonele afectate de pe coasta de est a Insulei de Sud şi a precizat că a surprins scene de devastare totală, unde vor fi necesare luni de zile pentru reconstrucţie, cu costuri de sute de milioane de dolari.

content-image

Cutremurul din cursul nopţii a provocat moartea a două persoane. Un bărbat a murit după ce casa s-a prăbuşit peste el, dintre dărâmături fiind salvate ulterior alte două persoane de către pompieri. Cealaltă victimă a murit din cauza complicaţiilor medicale într-o localitate rurală aflată la nord de Christchurch.

Cutremurul iniţial s-a produs la puţin după miezul nopţii la o adâncime de 15 km şi a suscitat temeri privind producerea unui tsunami de amploare. Ulterior, avertizarea de tsunami a fost ridicată.

Coasta estică a Insulei de Sud a fost cea mai afectată de cutremurul de la miezul nopţii, o alunecare masivă de teren distrugând o porţiune a autostrăzii în apropiere de oraşul Kaikoura.

content-image

Forţele aeriene neozeelandeze, care folosesc un aparat de zbor Orion pentru a supraveghea drumurile de pe coasta de est a Insulei de Sud, au postat pe internet fotografii cu pagubele produse de seism.

În imagini se poate vedea cum căderile de stânci de mari dimensiuni au distrus secţiuni din drumul de coastă şi din calea ferată adiacentă.

Mai multe oraşe din apropierea epicentrului, inclusiv Kaikoura şi Waiau, au fost izolate de alunecări de teren şi fisuri mari pe şoselele aferente.

content-image

Luni după-amiază, apărarea civilă le cerea locuitorilor dintr-o zonă din apropiere de râul Clarence să încerce să ajungă în zone înalte, imediat după ce un baraj format în urma unei alunecări de teren a fost străpuns, provocând un val mare care risca să le pună vieţile în pericol.

Cutremurul a provocat pagube majore nu numai infrastructurii, ci şi locuinţelor individuale. 'Totul a căzut, de peste tot. Cuptorul cu microunde din bucătărie a căzut şi el de pe raft', a povestit o locuitoare din apropiere de Waiau pentru postul public de radio.

Mulţi locuitori au postat pe Twitter imagini cu avariile produse la locuinţe pe Twitter, în care se pot vedea bucăţi prăbuşite din tavan sau hornuri distruse, utilizând hashtag-ul #eqnz.

Citeşte şi: Avertismentul teroriştilor pentru Donald Trump: 'JIHADUL abia acum începe!'

Serviciile de transport cu feribotul între Insula de Sud şi Insula de Nord au fost sistate pentru a evalua pagubele, a anunţat KiwiRail.

Cutremurul a provocat însă pagube şi în nordul ţării, inclusiv în capitala Wellington, unde consiliul municipal le-a cerut locuitorilor să nu iasă luni în centrul oraşului din cauza sticlei sparte.

Prim-ministrul John Key a postat pe internet o înregistrare video în care prezintă pagubele produse în propriul birou, precizând că s-a spart "multă veselă şi pahare".

Key a vorbit despre 'o noapte înspăimântătoare' pentru mulţi neozeelandezi şi a precizat că probabil va dura ceva timp până va putea fi făcută o evaluare a pagubelor produse de cutremur.

Victor Ponta, reacție după victoria lui Igor Dodon în Republica Moldova

'Acum, la lumina zilei, putem folosi capacităţile noastre militare pentru a ne asigura că realizăm o evaluare a pagubelor totale, dar cred că va trece ceva timp până la vom înţelege pe deplin', a afirmat el.

În 2011, un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs la Christchurch, provocând moartea a 185 de oameni şi pagube materiale majore, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.