Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua Zeelandă interzice marile donaţii din străinătate pentru partide şi candidaţi

Noua Zeelandă va interzice marile donaţii din străinătate pentru partide şi candidaţi, precum şi propaganda electorală anonimă, pe fondul temerilor că Beijingul va încerca ingerinţe în alegerile de anul viitor, transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Riscul unei interferenţe externe la alegeri (din oricare ţară) este un fenomen internaţional în creştere şi care poate lua diverse forme, inclusiv donaţii. Noua Zeelandă nu este imună la aceste riscuri", a explicat marţi ministrul Justiţiei, Andrew Little, într-un comunicat.

Proiectul de lege prezentat marţi de guvern, care beneficiază de sprijinul opoziţiei şi este în procedură de urgenţă, va limita donaţiile la 50 de dolari NZD (32,5 dolari USD sau 29,4 EUR).

Noua legislaţie va cere totodată candidaţilor şi partidelor să se asigure că donaţiile care depăşesc acest plafon nu provin din exterior.

Ministrul laburist a amintit că state precum Australia, Canada şi Regatul Unit deja au legiferat şi limitat donaţiile anonime sau străine.

Little, care nu a menţionat explicit China ca ameninţare, a punctat că un raport recent al guvernului canadian a relevat că jumătate din ţările democratice dezvoltate care au organizat alegeri au fost ţinta unor ameninţări cibernetice în 2018, o tendinţă care creşte de 4 ani.

Acest raport al serviciilor de informaţii canadiene indică faptul că Partidul Comunist din China vizează elita antreprenorială, politică şi intelectuală din Noua Zeelandă şi că abordarea agresivă a companiilor, universităţilor şi centrelor de cercetare caută să influenţeze activităţile şi să aibă acces la informaţiile acestora.

Citește și: Klaus Iohannis își anunță prioritatea mandatului: Să nu vă așteptați să încetez războiul cu PSD

De asemenea, noua legislaţie va extinde cerinţele cu privire la propaganda electorală online în sensul includerii datelor de identificare (nume, adresă), cu scopul de a evita difuzarea de informaţie falsă şi anonimă.

"Va fi interzisă propaganda anonimă online care urmăreşte să interfereze cu democraţia noastră. Dacă cineva doreşte să facă publicitate online, va trebui să se identifice în acelaşi mod care se aplică publicităţii într-un ziar", a precizat ministrul.

Măsura vine pe fondul temerilor asupra influenţei chineze în creştere în regiunea Pacificului şi a suspiciunilor că Beijingul a încercat să spioneze şi să se interfereze în Australia.

China a negat întotdeauna acuzaţiile argumentând că astfel de suspiciuni fac parte din mentalitatea Războiului Rece.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.